Gå til HPV-fokusside
Af - 09/11-15 04:00; Opdateret: 09/11-15 08:13

Sundhedsministeren: HPV-frikendelse hjælper ikke de syge pigerSundhedsministeren: HPV-frikendelse hjælper ikke de syge piger

De mange danske piger, der er blevet alvorligt syge, efter at have fået HPV-vaccinen, kan ikke bruge EU's frikendelse af vaccinen til noget, fastslår sundhedsministeren.

storybild

(Billede: Polfoto)

De syge piger bliver ikke raske af, at HPV-vaccinen måske ikke er skyld i deres lidelser.

Det fastslår sundhedsminister Sophie Løhde (V) i et indlæg på MX HPV.

- Ingen skal negligere, at de her piger er syge, siger ministeren, efter at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, i sidste uge konkluderede, at det ikke kan påvises, at vaccinen kan give de to invaliderende lidelser POTS og CRPS, som mange af pigerne lider af.

Pigerne skal fortsat tages alvorligt, lover Sophie Løhde:

- Pigerne skal fortsat tages seriøst og tilbydes den udredning og behandling, de har behov for, siger hun og forventer, at Sundhedsstyrelsen sikrer 'en mere ensartet' hjælp på de fem regionale HPV-centre.

EMA's frikendelse af HPV-vaccinen møder desuden kritik. Dels fordi store dele af det videnskabelige udvalg, som har undersøgt vaccinen, har tætte bånd til industrien, som metroxpress afslørede. Og dels fordi store dele af medlemslandenes repræsentanter, som nu har frikendt vaccinen, stod for at få selvsamme vaccine godkendt til at starte med.

- Det er aldrig godt at være sin egen kontrol. De skal jo vurdere, om de selv har truffet en god beslutning ved at indføre vaccinen. Det er helt åbenlyst, at det kommer til at skabe en utryghed omkring vaccinen, fordi man altid vil kunne stille spørgsmålstegn ved undersøgelsen, siger Karsten Juhl Jørgensen, seniorforsker, Cochrane Instituttet på Rigshospitalet, som efterlyser en uafhængig undersøgelse af sagen:

- hvis man vil tvivlen til livs, skal der foretages en uvildig undersøgelse, som endegyldigt kan give os nogle svar. Det her vil ikke lægge debatten død.

Vi sætter stor pris på, at der er politisk velvilje til at disse syge piger skal udredes og behandles. Vi forventer at denne udredning bliver ekstrem grundig, for kun når hver en sten er vendt, og pigerne er undersøgt til bunds for fysiske lidelser, kan vi begynde at tale om, hvorvidt vaccinen er sikker eller ej.
Trine Larsen, talsmand, HPV-Update

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Par krævede erstatning for...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Dansk succesdesigner stod bag noget...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx