Gå til HPV-fokusside

BLOG: Intet under at forældre og piger mister tillid til vaccinenBLOG: Intet under at forældre og piger mister tillid til vaccinen

storybild

(Billede: Pressefoto)

Af Torben Kjær, Medlem Danske Regioners Sundhedsudvalg (Ø)

Til møde i Danske Regioners Sundhedsudvalg den 8. maj 2014 (mit første) blev vi forelagt et forståelsespapir mellem ministeriet, regionerne og Sundhedsstyrelsen.

Af dem fremgår, at Sundhedsstyrelsen har til opgave at indsamle viden om bivirkninger og samle relevante eksperter med udenlandske erfaringer. Men det kan der sættes spørgsmålstegn ved, om man har gjort?

Regionerne nedsatte de fem meget forskellige centre til at afdække bivirkninger, og Folketinget afsatte småpenge til det. Alt sammen som følge af mange mails fra forældre til piger, der efter HPV-vaccination oplevede alvorlige bivirkninger.

Sundhedsstyrelsen og mange læger har siden forsikret, at vaccinen intet fejler, og at piger bør vaccineres. Samtidigt fik de regionale centre langt flere henvendelser end ventet, og der kom stadig mange historier fra bekymrede forældre.

Statens Serum Institut valgte ny HPV-vaccine for at spare penge
Statens Serum Institut valgte ny HPV-vaccine for at spare penge

Noget måtte ske, hvorfor jeg i maj 2015 henvendte mig til Det Nordiske Cochrane Center, som bekræftede at kunne indsamle internationale studier om vaccinationen. Det vurderedes at tage to år og koste 2,5 millioner kroner, der må anses for småpenge i den sammenhæng.

Forslaget blev sendt til både den forhenværende og nuværende sundhedsminister og formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg med opfordring til at iværksætte undersøgelsen.

Pludselig herefter bad Sundhedsstyrelsen i stedet Det Europæiske Lægemiddelagentur undersøge for kun to bivirkninger, nemlig POTS og CRPS.

Efter under et halvt år kunne agenturet så pludselig i sidste uge frikende vaccinen efter at have indsamlet data fra industrien.

Lige inden var det blevet offentliggjort, at firmaet Sanofi snød med tal om bivirkninger.

BLOG: Her de ting ved HPV-vaccinen jeg vil undersøge
BLOG: Her de ting ved HPV-vaccinen jeg vil undersøge

Både leder af Synkopecentret på Frederiksberg, Jesper Mehlsen, og eksperten Jeppe Schroll og fra Cochrane Centret stiller spørgsmålstegn ved agenturets og andre undersøgelser.

Alligevel fortsætter Sundhedsstyrelsen og læger med at anbefale piger at blive vaccineret, som om intet var hændt.

På Sundhedsudvalgets møde den 13. august 2015 afviste Danske Regioner at kunne iværksætte undersøgelser som den foreslåede af Cochrane, og 14 dage senere svarede ministeriet, at det er regionernes ansvar, og man henviste til Danske Regioner.

Der er stor uenighed blandt fagpersoner og en ufattelig berøringsangst, når styrelsen og industrien er involveret. Intet under, at forældrene mister tilliden til systemet.

Nu ser det endelig ud til, at der kommer penge til området, og vi må insistere på, at al tilgængelig viden indsamles og lægges frem.

Forhåbentligt søger Cochrane Center og får nogle af midlerne fra Satspuljen, og Kræftens Bekæmpelse og udfører det arbejde, som burde være udført for længe siden.

Vi må til bunds i sagen, så færrest mulige generationer af unge piger og deres forældre skal være utrygge ved, om de skal tage imod vaccinen eller ikke.

LÆS OGSÅ: HJÆLP OS: Hvordan har HPV-pigerne det i virkeligheden?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx