Gå til HPV-fokusside

BLOG: Derfor anbefaler jeg stadig HPV-vaccinenBLOG: Derfor anbefaler jeg stadig HPV-vaccinen

Ledende overlæge på HPV-center forklarer, hvorfor piger og unge kvinder fortsat bør tage imod HPV-vaccinen.

storybild

(Billede: Pressefoto)

Af Ulrich Fredberg, ledende overlæge, Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, der er center for HPV-vaccinerede i Region Midtjylland

Det Europæiske Lægemiddelagenturs Bivirkningskomité, PRAC, har konkluderet, at der ingen beviser er for, at HPV-vaccinen er skyld i de generelle symptomer i form af blandt andet hovedpine, nedsat muskelkraft, voldsom træthed samt problemer med hukommelse og koncentration, som mange danske piger og kvinder oplevet, og som mistænkes at være bivirkninger til HPV-vaccinen.

At man ikke har kunnet finde noget dokumenteret sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de generelle symptomer, er naturligvis ikke dokumentation for, at der ikke er nogen sammenhæng, men blot en konstatering af, at en sådan sammenhæng ikke kan påvises trods et meget stort antal vaccinationer på verdensplan.

Det medfører uundgåeligt overvejelser hos mange unge piger og forældre, om man skal acceptere eller fravælge vaccinen.

I dette valg er det godt at være klar over, hvad det er, man med sikkerhed ved, og hvad det er mistanker.

60-80 procent af alle kvinder bliver inficeret med HPV.

Cirka 6.000 danske kvinder får hvert år lavet keglesnitsoperation pga kræftforstadier.

Knap 400 danske kvinder får hvert år livmoderhalskræft, der er en af de mest dødelige kræftformer, og cirka 100 af disse kvinder dør hvert år af sygdommen.
Halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft er under 50 år, og mange er unge mødre med hjemmeboende børn.

Stor stigning: Over 100 danske piger har POTS
Stor stigning: Over 100 danske piger har POTS

Behandlingen af de fleste tilfælde af livmoderhalskræft er forbundet med betydelige, livslange bivirkninger. De fleste af de kvinder, der bliver behandlet for livmoderhalskræft, kan ikke få børn som følge af behandlingen.

Der er overbevisende dokumentation at HPV-vaccinen beskytter næsten 100 procent mod 70 procent af HPV-typerne – det vil sige, at HPV-vaccinen beskytter ikke mod 30 procent af HPV-typerne.

Kønsvorter (kondylomer) skyldes HPV, og er en lidelse, der trods langvarige behandlinger periodevis kan plage de smittede resten af livet. HPV-vaccinen er effektiv til at beskytte kvinder og mænd mod dette.

Der er en undersøgelse fra Det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC), der viser, at HPV-vaccinerede tilsyneladende får langt sjældnere HPV-infektion i mund og svælg end ikke-vaccinerede kvinder, hvilket kan betyde nedsat risiko for hoved-halskræft, der i nogle tilfælde kan skyldes den seksuelt overførte HPV.

Der er ikke pt konstateret alvorlige generelle bivirkninger hos mænd, der er HPV-vaccineret.

Over for dette står mistanken om, at de generelle symptomer, som pt mere end 1.500 danske piger klager over, kan være en bivirkning til HPV-vaccinen.

EU-eksperter renser HPV-vaccinen for mistanke
EU-eksperter renser HPV-vaccinen for mistanke

Det er dette grundlag, mange forældre skal træffe beslutningen, om de skal lade deres unge piger og drenge vaccinere.

Det er derfor tilrådeligt at forsætte og udbygge de fem regionale HPV-klinikker med henblik på at samle viden og erfaring, så man på sigt kan udtale sig med sikkerhed om årsagen til de generelle symptomer og sikre en behandling af de ramte piger uafhængig af, hvad årsagen er.

I øjeblikket falder tilslutningen til vaccinen, hvilket indiskutabelt vil medføre flere dødsfald blandt unge kvinder på grund af livmoderhalskræft, et øget antal kvinder, der skal have foretaget keglesnit med den usikkerhed og frygt det medfører, og antallet af kvinder og mænd, der får langvarige gener på grund af kønsvorter vil stige, uden der er sikkerhed for, at de generelle symptomer reduceres.

Indtil der skabes større viden på området, vil en faglig afvejning af ovennævnte fordele og ulemper klart resultere i en anbefaling af forsat vaccination.


LÆS OGSÅ: BLOG: Sådan er livet som POTS-syg mor til tre

LÆS OGSÅ: TV: Her er HPV-pigernes symptomer

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx