Gå til HPV-fokusside

BLOG: Mundkurv om HPV-vaccinenBLOG: Mundkurv om HPV-vaccinen

storybild

(Billede: Foto: Forbrugerrådet Tænk)

Af Sine Jensen, sundhedsfaglig medarbejder, Forbrugerrådet Tænk.

I de otte år jeg har været ansat som sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk, har vi i min familie også skulle forholde os til sundhedsvæsnet tilbud og særligt om min datter skulle tage imod en vaccine.

Og i al den tid har jeg, som Forbrugerrådet Tænks medlem i diverse råd og nævn, fulgt sagen om HPV-vaccinen tæt. Jeg kender derfor de overvejelser, som rigtig mange forældre står med omkring vaccinationen. Og jeg har hørt de samme historier og rygter, der omgiver HPV-vaccinen, som alle andre og efter lange overvejelser valgte vi at vaccinere vores datter.

Men jeg var også i den unikke situation, at jeg havde let adgang til al den information, der findes om HPV-vaccinen og på baggrund af det, kunne vi træffe et valg, der passede til vores situation.

Den mulighed har alle andre ganske almindelige forældre og deres børn i Danmark ikke.

Ventelister på HPV- center bliver ved at stige
Ventelister på HPV- center bliver ved at stige


Vaccinen har givet et af de største antal indberetninger af bivirkninger nogensinde, og derfor har vi i Forbrugerrådet Tænk taget sagen meget alvorlig.

Det er vigtigt at slå fast, at det fortsat kun er få, der måske er ramt af bivirkninger og derfor bakker vi i Forbrugerrådet Tænk op om Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogram. Den danske sundhedsstyrelse har været åben om de sager, som de har, de har modtaget. Styrelsen har skrevet en rapport med de danske data, og sendte den til Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Agenturet har nu undersøgt vaccinen og de har primært undersøgt sammenhængen mellem to diagnoser og vaccinen – og agenturet mener ikke, at de to diagnoser kan skyldes vaccine. Jeg deltog i det første videnskabelige møde i agenturet, hvor grundstenen til sammenhængen blev undersøgt, men det må jeg intet fortælle om – jeg er blevet pålagt livslang tavshedspligt!

BLOG: Vaccinen er ikke kendt sikker
BLOG: Vaccinen er ikke kendt sikker

Der er stor bekymring hos de forældre, der står overfor at skulle vaccinere deres barn, og det viser sig tydeligt, når kun 70-85 procent af de unge piger i Danmark vaccineret mod HPV. Den svindende tilslutning kan også ’smitte’ til andre livsvigtige vaccinations-programmer, som det har taget årevis at opbygge tillid til.

Hvis vi som forbrugere skal have tillid til myndighederne, må alle vigtige oplysninger være tilgængelige. Jeg ved, at der er stor usikkerhed omkring, hvordan agenturet træffer sine beslutninger og denne usikkerhed kan ændres.

EMA- Agenturet bør lægge al den dokumentation frem. Hvis de har rapporter, som kan vise, at vaccinen ikke medfører skader, bør den være offentlig. Forældre har krav på og brug for at kende til baggrunden for beslutningerne og andre uvildige forskere skal have mulighed for at granske rapporterne.

Jeg mener derfor, at åbenhed må være vejen frem, hvis vi som forbrugere skal kunne stole på myndighedernes udmeldinger og blive i stand til at træffe de rigtige beslutninger.

Det er kun den enkelte familie, der kan beslutte om vaccination er det rigtige for dem. Min og min families beslutning havde været langt lettere at træffe, hvis alle afgørende oplysninger kunne gennemgås af forskere, som ikke have til formål at sælge vaccinen. Og jeg mener alle forældre i Danmark skal have meget lettere ved at træffe en beslutning og det kan gøres kun ved at al den viden, der findes bliver åbent – og især den viden som det Europæiske Lægemiddel Agentur har.

HPV-overlæge svarer igen: EMA's kritik er forfejlet
HPV-overlæge svarer igen: EMA's kritik er forfejlet

LÆS OGSÅ: EMA beskylder dansk HPV-center for at håndplukke syge piger

LÆS OGSÅ: SPØRG MIG OM ALT: Liselott Blixt svarer på dine HPV-spørgsmål

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Øksemandens far står frem: 'Hvorfor...
bt.dk
Kvinde er faldet ud af vindue: Hendes...
bt.dk
Historisk interview: Kendt dansk...
bt.dk
Brugte millioner på at ligne den...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx