Gå til HPV-fokusside
09/11-15 04:15; Opdateret: 09/11-15 13:03

Minister: Vi må ikke glemme de syge pigerMinister: Vi må ikke glemme de syge piger

Blogindlæg af sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V)

storybild

(Billede: Polfoto)

Gennem de seneste år har jeg med bekymring lyttet til de beretninger, som en lang række unge piger og kvinder har delt om deres sygdom. Pigerne har fortalt, hvordan de har fået alvorlige helbredsproblemer, efter de er blevet vaccineret med HPV-vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft og siden 2009 har været en del af det danske børnevaccinationsprogram. Og det er umuligt ikke at blive påvirket af det, de har været igennem, for der er ingen tvivl om, at de her piger er syge. Konstant træthed, svimmelhed, kvalme og smerter – pigernes hverdag er med ét blevet revet itu, og samtidig har de ikke følt sig trygge eller taget seriøst.

Selvom de unge piger har oplevet tydelige og alvorlige symptomer, så har man ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfor de er blevet syge. Selv har pigerne oplevelsen af, at symptomerne er opstået, efter de har fået HPV-vaccinen. Og det har naturligvis skabt utryghed hos mange andre piger, som endnu ikke er blevet vaccineret og sammen med deres forældre står over for at skulle beslutte, om de skal tage imod tilbuddet om en gratis HPV-vaccination.

Minister håber flere vil benytte sig af kræftvaccine
Minister håber flere vil benytte sig af kræftvaccine


Den utryghed er vi som politikere naturligvis nødt til at forholde os til og tage seriøst. Og det gør vi også. Men når Sundhedsstyrelsen fortsat anbefaler alle unge piger at lade sig vaccinere med HPV-vaccinen, så er det, fordi vaccinen er et effektivt middel i forebyggelsen af en meget alvorlig kræftsygdom, livmoderhalskræft. En kræftsygdom, som årligt rammer ca. 400 kvinder i Danmark, og som koster 100 danske kvinder livet hvert år. Sundhedsstyrelsen har derfor fastholdt sin anbefaling, og Kræftens Bekæmpelse har også hele vejen igennem opfordret til, at man lader sig vaccinere, fordi HPV-vaccinen sammen med screeningsprogrammet for livmoderhalskræft måske gør det muligt at udrydde kræftsygdommen på sigt.

Der skal dog stadig reageres, når så mange piger oplever alvorlige bivirkninger, som de kæder sammen med HPV-vaccinen. Derfor syntes jeg også, det var rigtig fornuftigt, da de danske sundhedsmyndigheder på baggrund af et stort antal indberettede bivirkninger tidligere i år bad Det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) om en ekstra sikkerhedsvurdering af HPV-vaccinen.

I torsdags kom så konklusionen på den vurdering: Data peger ikke, på at vaccinen kan kædes sammen med to af de alvorlige syndromer, som pigerne har fået, nemlig svimmel- og træthedssyndromet Postural tachycardia Syndrome (POTS) og smertesyndromet Complex Regional Pain Syndrome (CRPS).

Betyder det så, at alle kan være glade og lettede? Nej, bestemt ikke. For ingen skal negligere, at de her piger er syge. Det ændrer den nye undersøgelse og blåstemplingen af vaccinen ikke på.

HPV-forening kræver ny undersøgelse af vaccine
HPV-forening kræver ny undersøgelse af vaccine


Derfor vil jeg også gerne slå fast, at hjælpen til pigerne bestemt ikke bliver mindre som følge af undersøgelsen. Pigerne skal fortsat tages seriøst og tilbydes den udredning og behandling, de har behov for. Det er også derfor, jeg har bedt Sundhedsstyrelsen om at stille sig i spidsen for et arbejde, der skal munde ud i, at de fem regionale HPV-centre tilbyder en mere ensartet udredning af de mange piger, som bliver henvist på baggrund af uforklarlige symptomer. Og det er derfor, at regeringen sammen med satspuljepartierne for nylig har afsat 7 mio. kr. til forskning i HPV-vaccinens mulige, alvorlige bivirkninger.

Undersøgelsen fra EMA kan dog forhåbentlig være med til at skabe en større tryghed hos de piger, som skal tage stilling til, om de vil lade sig vaccinere mod livmoderhalskræft. For det er nu endnu engang slået fast, at der ikke er data, der peger på en sammenhæng mellem HPV-vaccinerne og syndromerne POTS og CRPS.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (Venstre)

LÆS OGSÅ: Etisk nævn ser på HPV-kampagne betalt af industrien

LÆS OGSÅ: EU-eksperter renser HPV-vaccinen for mistanke

LÆS OGSÅ: Førende svensk HPV-forsker: Mistanken om Pots er ikke undersøgt

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
63-årig mand stukket ned af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx