Gå til HPV-fokusside

BLOG: Hvad er EMA's motiv?BLOG: Hvad er EMA's motiv?

storybild

Af Jesper Mehlsen, overlæge, Region Hovedstadens HPV-center, Synkopecentret på Frederiksberg Hospital.

Synkopecenteret har i foråret 2015 publiceret tre artikler om mulige bivirkninger ved HPV-vaccination. To af artiklerne omhandler de observationer, vi har gjort hos de patienter vi har fået henvist og artiklerne havde til hensigt at gøre opmærksom på et muligt problem, som burde undersøges gennem systematisk, fremadrettet forskning.

Den sidste artikel indeholder en diskussion om det symptombilled, vi har observeret og et forslag om at bruge en ensartet diagnose i de forskellige lande, således at man på sigt kunne få en mere sikker vurdering af mulige bivirkninger. Den danske Sundhedsstyrelses indberetning til Det europæiske medicinagentur (EMA) ligger meget tæt op ad indholdet i Synkopecenterets artikler og er udfærdiget i samarbejde med en repræsentant for WHO. EMA er - på trods af dette - fremkommet med en betydelig kritik af baggrunden for Synkopecenterets publikationer.

EMA beskylder dansk HPV-center for at håndplukke syge piger
EMA beskylder dansk HPV-center for at håndplukke syge piger

EMA angriber publikationerne for at have fordrejet forekomsten af POTS, idet Synkopecenteret er en af de enheder, som modtager patienter mistænkt for bivirkninger og derfor ikke kan afspejle den spontane forekomst. I denne sammenhæng er kritikken ramt helt ved siden af, idet de data, der ligger til grund for publikationerne, er indsamlet før, Synkopecenteret blev udnævnt til at være en særlig enhed for mulige bivirkninger til HPV-vaccination.

EMA mener også, at optagelsen af patienternes sygehistorie er foregået ved, at lægerne specifikt har søgt at få patienterne til at svare, som lægen ønskede. Dette ville være både videnskabeligt uredeligt og dårlig lægegerning, hvilket vi naturligvis ikke giver os af med på Synkopecenteret. Derimod har vi noteret os patienternes spontane angivelse af symptomer og har lagt mærke til, at symptomerne er ret ensartede. Tilsvarende symptombilleder er noteret af en række andre læger, som har beskæftiget sig med denne patientgruppe.

EMA mener, at symptomerne burde være vurderet klinisk på objektiv vis, men et sådant forslag viser, at EMA ikke har forstået symptomernes natur. Vi er i Synkopecenteret ikke bekendt med, at symptomer som f.eks. hovedpine, svimmelhed, mavesmerter eller kvalme kan gøres objektive, men at de - i følge deres natur - hviler på patientens egen opfattelse. Vi har netop derfor sammensat et forskningsprogram, der skal forsøge at give mål for, hvor symptomerne kommer fra og samtidigt hjælpe med at forklare symptomernes baggrund.

EMA's endelige afgørelse: Ingen beviser for at HPV-vaccinen giver POTS
EMA's endelige afgørelse: Ingen beviser for at HPV-vaccinen giver POTS

EMA angiver, at en stor del af POTS-diagnoserne er blevet underkendt. På Synkopecenteret følger vi gældende internationale retningslinjer for diagnosticering af POTS - de samme retningslinjer, som EMA henviser til. Det kan derfor synes overraskende, at diagnoser stillet af specialister efter alle gældende regler bliver underkendt. Her skal man dog tænke på, at underkendelsen kommer fra de indberetninger, der er foretaget af de medicinalfirmaer, som sælger HPV-vacciner og i den forbindelse spørge sig selv, om sådanne indberetninger kan være objektive og korrekte, når de foretages af personer uden specialkendskab, men med en betydelig økonomisk interesse i at underspille forekomsten af mulige bivirkninger.

EMAs ret omfattende, fejlagtige og således uberettigede kritik rejser spørgsmålet om, hvilket ærinde EMA er ude i og om EMA ønsker en reel diskussion af baggrunden for de observationer, som Synkopecenteret og andre har gjort i forbindelse med HPV-vaccination.


LÆS OGSÅ: Stor stigning: Over 100 danske piger har POTS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniackis ekstræner efter...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Morten Resen jubler: 'Det havde vi...
bt.dk
Ekspert om forældres kritik af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx