Gå til HPV-fokusside
Af Jesper Mehlsen, overlæge, HPV-centret på Synkopecentret, Frederiksberg Hospital - 17/11-15 06:00; Opdateret: 17/11-15 09:44

BLOG: Her de ting ved HPV-vaccinen jeg vil undersøgeBLOG: Her de ting ved HPV-vaccinen jeg vil undersøge

storybild

(Billede: Polfoto)

Af Jesper Mehlsen, overlæge, Synkopecenteret, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, som er Region Hovedstadens HPV-center.

Vi har vi gennem længere tid forberedt en række forskningsprojekter med forbindelse til de mulige bivirkninger ved HPV-vaccine.

Vi ønsker gennem disse projekter at belyse tre væsentlige forhold:

Kan vi forebygge de mulige bivirkninger – det vil sige - er der nogle signaler som inden vaccinationen kan vise, at man har risiko for at få bivirkninger.


Kan vi lokalisere, hvor i kroppen, der er forandringer, som kan forklare de mange forskelligartede symptomer.


Hvad kan vi gøre for at behandle de opståede symptomer bedst muligt.

I forbindelse med det første punkt ønsker vi at undersøge, om der er en sammenhæng mellem de mulige bivirkninger og den vævstype eller de arveanlæg, man har. Vi vil også undersøge, om der er noget i ens baggrund, der gør, at man har en større risiko. For eksempel kan det være, at megen fysisk aktivitet på vaccinationstidspunktet ændrer på risikoen for at få bivirkninger, fordi immunsystemet opfører sig anderledes. Det kan også være, at et tilfælde med såkaldt kyssesyge (mononukleose) i perioden op til eller lige efter vaccinationen kan være med til at udløse bivirkninger.

Dansk HPV-kritisk læges sejr går verden rundt
Dansk HPV-kritisk læges sejr går verden rundt

Hvis vi kan finde ud af hvor i kroppen, der er forandringer, som kan forklare symptomerne, så har vi en mulighed for at kunne målrette behandlingen og måske også for at kunne forklare en sammenhæng med HPV-vaccinen. Vi har fire teoretiske muligheder for en samlet forklaring.

Den første er at vaccinationen har skabt forbigående forandringer i mellemhjernen. I mellemhjernen findes de områder, som blandt andet kontrollerer det ubevidste nervesystem og dermed blodtryksregulering og mave-/tarmfunktion. Det er også her fra søvnrytmen styres og sanseindtryk modtages fra store dele af kroppen. Endelig er der områder i mellemhjernen, som styrer musklernes spændingstilstand og som også kan udløse ufrivillige bevægelser. Forandring i mellemhjernen ville derfor kunne forklare vanskelighederne med at kontrollere blodtryk og puls i stående stilling. Det kunne også forklare søvnforstyrrelser og unormale sanseindtryk (snurrende/sovende fornemmelser og smerte). Endelig vil det forklare, hvorfor nogle har ufrivillige bevægelser som rysten og tics. Forandringer i hjernen kan også give den trykkende nærmest konstante hovedpine, som en del lider af.

En anden mulighed for at forklare de fleste af symptomerne er forandringer i de små nerver i huden. Sådanne forandringer giver unormale sanseindtryk og smerter samt vanskeligheder ved kontrollen med blodtrykket. Det giver også træthed og hudforandringer, som en del er generet af

Den tredje mulighed, som vi ønsker at undersøge, er det, der hedder mitokondriedysfunktion. Mitokondrierne varetager en væsentlig del af cellernes energiproduktion og hvis de ikke fungerer tilstrækkelig godt, vil det føre til mange af de symptomer som vi hidtil her set og hørt om – ikke mindst den udtalte træthed og trætbarhed.

Den fjerde mulighed, som vi vil undersøge, er den, at vaccinationen kunne tænkes at føre til dannelse af antistoffer mod noget af kroppens normal væv – en såkaldt autoimmun reaktion. Der findes en lang række af sådanne antistoffer, man kan teste for og vi har i samarbejde med eksperter på området fundet nogle ”kandidater”, som vi vil analyse for i blodprøver både fra vaccinerede personer med mulige bivirkninger og vaccinerede personer uden bivirkninger.

BLOG: HPV-lavinen
BLOG: HPV-lavinen

Samtidig med at vi leder efter en egentlig årsag til de symptomer, som de vaccinerede har, ønsker vi at undersøge de enkelte symptomer nærmere for at finde frem til den bedst mulige symptombehandling. Mange har prøvet en række forskellige behandlinger og nogle af disse, vil vi gerne teste under kontrollerede omstændigheder.

En del af de metoder vi skal bruge til forskningen er ved at blive udviklet og derfor går der nogen tid før vi kan påbegynde undersøgelser. Vi er heldigvis blevet mødt med stor interesse fra en række meget kvalificerede forskere fra det meste af Danmark og fra udlandet. Det betyder, at vi med de rette økonomiske resurser har rigtig gode muligheder for at gennemføre de beskrevne projekter og komme frem til nogle vigtige svar der kan hjælpe til at forstå hvorfor og hvor symptomerne opstår og hvordan vi kan afhjælpe dem bedst muligt og - allerhelst – undgå dem.

LÆS OGSÅ: Kræftens Bekæmpelse giver medierne skylden for uro omkring HPV-vaccinernes sikkerhed

LÆS OGSÅ: Kræftens Bekæmpelse fik penge fra industrien før stor HPV-kampagne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superligaens bedste: Her er de 11...
bt.dk
Mand omkommet - faldt i vandet ved havn
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx