Gå til HPV-fokusside

BLOG: Lad os nu stå sammen for pigernes skyldBLOG: Lad os nu stå sammen for pigernes skyld

storybild

(Billede: Pressefoto)

Af Susanne Olsen Landsformand i Dansk Handicap Forbund

I Dansk Handicap Forbund kæmper vi de HPV-vaccinerede piger og deres familiers kamp. Vi kæmper ikke mod vaccinen, og vi forsøger ikke at undergrave tilliden til det danske sundhedssystem, som vi tror på.

Men vi undrer os over Sundhedsstyrelsens forsigtighed i forhold til at finde ud af, om der er noget om snakken, når pigerne siger, at de oplever bivirkninger efter at have modtaget HPV-vaccinen. Sundhedsstyrelsens svar har indtil for ganske nyligt lydt på, at lidelserne er funktionelle, og de udspringer af pigernes psyke.

I Dansk Handicap Forbunds rådgivning møder vi de piger og deres familier, som det handler om. Mange af disse er ressourcestærke familier, og der er intet, der tyder på, at pigerne bilder sig nogle symptomer ind. De har ondt, de er udmattede, og de er i det hele taget ude af stand til at opretholde det liv, de havde – siger de – før vaccinen mod HPV-virus. De er overladt til kommunerne, som må forsøge at finde løsninger, som kan kompensere for den funktionsnedsættelse, pigerne har fået. Det gør dem dog ikke raske.

BLOG: Vi skal vide og ikke bare tro
BLOG: Vi skal vide og ikke bare tro

Så hvad gør vi? Hos Dansk Handicap Forbund er svaret klart: vi ønsker, at pigerne bliver udredt, og at vi får kortlagt de symptomer for at se, om der findes en sammenhæng mellem dem og HPV-vaccinen, som pigerne siger, de oplever.

Men hvorfor er det så svært? Det har vi svært ved at forstå. Set fra vores stol, er det i alles interesse, at der kommer styr på, hvad der er skidt, og hvad der er kanel i den her sag. Vi må til bunds i, hvilke somatiske lidelser, pigerne rapporterer, og vi må finde ud af, om der er, eller om der ikke er, en sammenhæng mellem dem og HPV-vaccinen. Det er ikke godt nok at give pigerne prædikatet ’funktionelle lidelser’, når der er kritiske røster, der peger på, at der kan være andre årsager.

Vi opfordrer til, at vi sætter os sammen – også HPV-vaccinekritikerne – og taler sammen. Lad os sammen finde ud af, hvordan vi kommer videre, og lad os finde ud af, hvad der er årsagen til pigernes symptomer. Hvis det er HPV-vaccinen, skal vi vide det, så vi kan reagere. Hvis det ikke er HPV-vaccinen, skal vi også vide det, så vi kan kigge andre veje.

I Dansk Handicap Forbund har vi valgt at gå forrest i det arbejde, og vi har for nylig indkaldt repræsentanter fra begge lejre i HPV-vaccinedebatten til at deltage i en følgegruppe, så vi kan få nogle svar, som pigerne og deres familier kan bruge til noget. For lad os nu for en god ordens skyld slå fast, det her handler om mennesker, og vi er nødt til at tage deres situation alvorligt. Alt andet kan vores sundhedssystem ikke leve med.

Med ønsket om en god og åben dialog.


LÆS OGSÅ: HPV: Alvorlige bivirkninger bliver aldrig indberettet

LÆS OGSÅ: Ventelister på HPV- center bliver ved at stige

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx