Gå til HPV-fokusside

BLOG: EMA's frikendelse af HPV-vaccinen øger mistillidenBLOG: EMA's frikendelse af HPV-vaccinen øger mistilliden

storybild

Af Torben Kjær, Medlem Danske Regioners Sundhedsudvalg (Ø)

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, kritiserer Synkopecentret på Frederiksberg for at overdrive indberetninger af bivirkninger uden at forholde sig til, at centrets opsamling af data er sket efter, at EMA indsamlede deres data hos europæiske sundhedsstyrelser og industrien. Modsat EMA har danske forskere erkendt en mulig sammenhæng.

Sundhedsstyrelsen har selvsagt lappet det i sig, og Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse begge med økonomiske interesser hos industrien, synes at bakke frifindelsen op. Kræftens Bekæmpelse beklager, at mange kvinder må gå med uvished om deres lidelse og mener, at Sundhedsstyrelsen skal komme med retningslinier, hvad det så skulle hjælpe. Den sundhedsstyrelse, der bad EMA lave undersøgelsen, som forventeligt frikendte vaccinen. Den sundhedsstyrelse, som selv fjernede godkendelsen af en vaccine, som kunne skyldes, at pågældende medicinalvirksomhed snød med spørgsmålene om bivirkninger - vaccinen adskiller sig ikke fra den tilbageværende, når det gælder livmoderhalskræft.

BLOG: Vi skal vide og ikke bare tro
BLOG: Vi skal vide og ikke bare tro

Tilhængerne af vaccinen forklarer bivirkningerne med andre årsager - "funktionelle lidelser" kalder man det og antyder, at kvinderne nok er lidt "bims". Men det er ulogisk, at så mange raske og aktive kvinder netop efter HPV-vaccination får de alvorlige symptomer, og at man ukritisk udelukker vaccinen som mulig årsag.

Det er forståeligt, at pigerne og deres forældre ser myndigheder og industri hænge sammen som ærtehalm, når Jesper Mehlsen fra Synkopecentret og andre eksperter er kritisk overfor EMA's ærinde og åbne overfor, at HPV-vaccinen kan være årsag til bivirkningerne. Den ensidige interessevaretagelse øger kun mistilliden til myndighederne.

Uanset hvad der fagligt er op og ned om vaccinen, skylder vi de berørte og fremtidige kvinder at komme til bunds i sagen. Det kræver en uvildig undersøgelse af de internationale studier der findes, og det kan ikke gå hurtigt nok. Ønsker sundhedsstyrelsen og de industrielle interesser at bevare troværdigheden, bakker de op om undersøgelsen.

LÆS OGSÅ: HPV: Alvorlige bivirkninger bliver aldrig indberettet

LÆS OGSÅ: Ventelister på HPV- center bliver ved at stige

LÆS OGSÅ: Ventelister på HPV- center bliver ved at stige

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx