Gå til HPV-fokusside

BLOG: Piger med vaccineskader og læger på herrens markBLOG: Piger med vaccineskader og læger på herrens mark

Mor til syg pige forklarer, hvordan familien har taget sagen i egen hånd i kampen for at hjælpe Sara.

storybild

Af Charlotte Nielsen, førtidspensioneret ergoterapeut og mor til tre, yngste datter er skadet efter HPV-vaccination

Da vores yngste datter Sara var 12 år, dansede hun standard-latin to gange om ugen, spillede klaver og sang i kor. Hun var rask og havde ingen kendte kroniske lidelser. Kort efter to HPV-vaccinationer med Gardasil blev hun ramt af symptomer, som udviklede sig i invaliderende grad.

Sara er nu 15 år og har gennem de sidste 2,5 år levet med HPV-skade. Nedsat gangfunktion, smerter og kognitive symptomer som hukommelsesproblemer har været dagligdag.

Det har været en stadig kamp at opnå anerkendelse af de alvorlige bivirkninger. Forældreaktivisme, sociale medier, TV og dagblade har medvirket til en offentlig diskussion, som har inddraget politikere og sundhedsmyndigheder. I dag kan ingen vist være i tvivl om, at der er alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccinen.

Patienter og familier over hele verden har organiseret sig og medvirket til, at vaccinens bagside er kommet frem i lyset. Flere internationale forskere følger trop og advarer mod de mulige skader.

Per oktober i år er 1.916 sager med bivirkninger indberettet i Danmark siden 2006. Allerede før indførelsen af HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet 2009 var der registreret 81 tilfælde af bivirkninger, heraf 11 alvorlige. Men de kom ikke til offentlighedens kendskab.

BLOG: HPV-lavinen
BLOG: HPV-lavinen

Saras tilfælde blev sammen med mere end 500 klassificeret ”alvorlig” af Sundhedsstyrelsen. Men der var ingen behandling...

Ligesom mange andre familier har vi været nødt til at agere som vores egne ”sundhedseksperter”, for der var ingen eksperter til at guide os. Vi blev efterladt på ”herrens mark”, da ingen læger i det danske sundhedssystem vidste, hvad de skulle lede efter. Regionernes HPV-centre ved det øjensynligt stadig ikke, og derfor er de fleste patienter fortsat syge uden nogen relevant behandling.

Kontakt med forskere og læger i udlandet har ført til relevante undersøgelser og behandling, som har bragt Sara og andre patienter lindring og bedring.

Ligesom der er klare mønstre i symptombilleder efter HPV-vaccination i Danmark og over hele verden, er der også sammenfald i resultater af tests, udført af specielle laboratorier i udlandet.

Andre patienter er som vi rejst til lægeklinikker i Schweiz, Tyskland eller England for behandling. Behandlings-protokoller bliver tilpasset hver enkelt patient ved regelmæssige blodprøver og andre undersøgelser. Mange har fået lindring af deres symptomer. Men vejen til helbredelse efter de her vaccineskader er lang og meget kompliceret.

Far til HPV-skadet: De syge piger bliver nægtet undersøgelser
Far til HPV-skadet: De syge piger bliver nægtet undersøgelser

Den tyske læge Christof Plothe fortæller, at de fleste af hans patienter med HPV-skade ligesom Sara har ”oxidativ stress”. Resultater af deres blodprøver viser ofte lavt ATP, en af markørerne for det energitab i cellerne, som kan forklare den hurtige udtrætning, mange oplever.

Nogle af de grundlæggende stoffer de typisk mangler, er aminosyrer som SAM (S-Adenosyl Methionin). De mangler antioxidanter som glutathion og co-enzymet Q10. Der er også behov for tilskud af phospholipider (særlige fedtstoffer) og fedtsyrer (omega 3 og 6). Alt dette medvirker til at hjælpe mitokondrierne, cellernes energikraftværker, til at generere mere energi i cellerne, og til at organismen kan afgifte ordentligt.

Mange har ligesom Sara diverse vitamin- og mineralmangler. Vitamin B1 viste sig værd at se nærmere på ved specielle prøver i udlandet. Andre har nyopståede førevareallergier, eller reaktioner over for toksiske metaller som aluminium. Dette er påvist hos flere ved særlige blodprøver. Der er lavet et pilotstudie med 26 forøgspersoner, og de slående resultater blev præsenteret på en autoimmun lægekongres i Nice, 2014.

Den tyske læge Christof Plothe tilføjer, at ikke alene er aluminium-adjuvansen (hjælpestoffet) i vaccinen en risikofaktor i sig selv, dens forstærkende effekt sammen med andre toksiske (potentielt giftige) metaller udgør også en risikofaktor.
Alle prøver taget for Sara i Danmark var normale, undtaget D-vitamin. En eventuel neurologisk undersøgelse blev afvist, for ifølge en børnelæge kunne vores datter ikke fejle noget fysisk, det var helt sikkert.

Nogle stofskifteprøver taget via egen læge viste sig senere at ligge meget lavt.
Sara fik diagnosen POTS på Frederiksberg Hospital Synkopecenter. POTS er en fysisk sygdom fra det ”selvstyrende” nervesystem, med fysiske symptomer fra nervesystemet og hjerte-kredsløb. Ud over de vigtige retningslinjer, som kan afhjælpe denne ubehagelige tilstand, var der ingen hjælp at hente i det offentlige sundhedssystem i Danmark.

En dansk privat speciallæge stillede senere diagnosen toksisk neuropati.
Den schweiziske lægeklinik Paracelsus stillede diagnosen: Alvorlig toksisk reaktion efter vaccination med Gardasil, medførende fibromylagi med erhvervet mitokondrie dysfunktion.

Lægen i Schweiz fortæller, at der er en klar sammenhæng mellem vaccinen og Saras symptomer. Hans teori er, at proteinstoffer fra rekombinant (genmodificeret) dna fra vaccinen har forårsaget skade på hjernenerveceller, specielt med påvirkning af hypothalamus og hypofysen, de kirtler som styrer produktionen af hormoner i skjoldbruskkirtel, binyrer og æggestokke.

Normalt producerer vores skjoldbruskkirtel en tilpas mængde af stofskiftehormoner (T3/T4). Men TSH lå for lavt, da det frigivende hormon (TRH) fra hypothalamus er lavt pga. skade. TRH har en direkte effekt på mitokondrierne, der finder en ”krydskommunikation” sted.

Både signalstoffer (TSH) fra hjernen og fra skjoldbruskkirtlen (T3/T4) lå meget lavt hos Sara i de almindelige danske blodprøver.

Det er muligt, at hjælpestoffet (aluminium-adjuvansen) i vaccinen har medvirket til skaden. Flere videnskabelige undersøgelser rundt om i verden viser, at aluminium i vacciner kan udløse autoimmune sygdomme, (hvor kroppen reagerer mod sig selv).
Blandt andre symptomer blev temperaturregulering meget bedre, i takt med at niveauet af hormoner blev øget ved behandling fra Schweiz. Resultaterne er for nylig bekræftet af nye danske prøver, som alle var normale. Nattesvedeture og kulderystelser er et overstået kapitel.

Sara har generelt haft god fremgang efter måneder og år på en sund kostdiæt og behandling med naturmidler og kosttilskud, nøje reguleret af lægen i Schweiz ved løbende tests.

Hun har haft mere end 35 symptomer.

To dage efter anden vaccination med Gardasil faldt hun om på badeværelsesgulvet, fulgt af nærbesvimelser. Hun var svimmel, havde kvalme, prikkende og brændede føleforstyrrelser i arme og ben og muskelsmerter. Hun var udmattet og kunne dårligt gå en lille tur på få hundrede meter. Mavesmerter varede nogle måneder, indtil behandling fra Schweiz helbredte dette fuldstændigt.

En konstant hovedpine opstod inden for en uge efter anden vaccination. Alle scanninger (CT og MR) var helt normale. Hovedpinen har været kronisk til stede hver dag i over to et halvt år, ligesom den udmattende træthed ikke er forsvundet. De følgende måneder kom flere symptomer som muskelspjæt (”twitching legs”), smertefulde muskelkramper i benene og nedsat gangfunktion. Sara kunne gå under 100 m, meget langsomt med smerter og brændende fødder. Hendes muskelkraft var stærkt nedsat, og selv den mindste anstrengelse var udmattende.

Hun kunne dårligt løfte et glas vand. Det mindste pres på muskler og hud var smertefuldt, selv en vaskeklud på ansigtet gjorde ondt. Hun kunne ikke stå op i brusebad eller vaske sit hår, og hun fik en badeskammel via kommunens ergoterapeut. Hun kunne sidde kortvarigt på en stol og indtog de fleste måltider i en hvilestol, hvor hun tilbragte noget af tiden med at høre lydbøger, da hun ikke længere kunne læse. Hun var træt, lysfølsom, og støj omkring hende er stadig udmattende.

Andre dominerende symptomer har været nedsat koncentration og hukommelse. Der opstod ordfindingsbesvær, hvor feks. en sqooter blev til en ”traktorcykel”. Hun fik indlæringsproblemer og har været ude af stand til at følge almindelig skolegang i over to år.

Det tabte sociale skole- og fritidsliv blev som for mange andre til nærmest social isolation. Gangfunktionen er heldigvis bedret meget. Der har været generel smertelindring, og der er kommet langt mere energi over tid, takket være den omfattende biologisk medicinske behandling fra Schweiz. Sara kan gå over 1,5 km på gode dage og løbe fra den ene lygtepæl til den næste. De første dansetrin var fantastiske at opleve.

Sundhedsministeren: HPV-frikendelse hjælper ikke de syge piger
Sundhedsministeren: HPV-frikendelse hjælper ikke de syge piger

Ridefysioterapi har bedret både muskelstyrke og balance. Sara får nogle få undervisningslektioner hjemme. For nylig er hun begyndt i et ungdomskor i musikskolen, og hun håber på snart at kunne komme lidt i skole.

Uanset den positive fremgang, så har vi ingen prognoser og ingen garanti for en fuld helbredelse.

Dygtige læger inden for traditionel og komplementær medicin i Japan, Europa og USA arbejder på at finde målrettet behandling for HPV-vaccineskade. Et eksempel er et samarbejde mellem japanske, danske og britiske behandlings-protokoller beskrevet i Orthomolecular treatment af Dr. Atsuo Yanagisawa.

Der findes ingen hurtig og nem kur. Det er en individuel og meget langvarig proces at finde lindring, og vi må som mange andre familier selv dække alle former for omkostninger.

Ingen af de laboratorieresultater vi har set, ville kunne opstå ”af sig selv” af psyko-sociale årsager. Dette underminerer måske visse teorier. Det virker ikke, som om der er den store motivation fra Sundhedsstyrelsens og visse lægers side, til at grave dybere ned i mulige årsagssammenhænge mellem de såkaldt ”diffuse” symptomer og HPV-vaccinen. Symptomerne er ganske konkrete for den enkelte patient, og mønstrene i bivirkningerne har i mange tilfælde sammenfald med kendte fysiske sygdomme, klassificeret under WHO.

En lang liste af fysiske diagnoser er i øvrigt opført som mulige bivirkninger på Mercks (Gardasil-producentens) egen indlægsseddel. Store dele af dette er af uvisse grunde ikke oversat til dansk i Sundhedsstyrelsens version, hvor kun forbigående bivirkninger er nævnt. Det faktum, at unge og voksne kvinder (og drenge!) i en population godt kan få POTS eller andre sygdomme, udelukker jo ikke en mulig sammenhæng til feks. en vaccination. Det er endnu ikke bevist, er der ingen årsagssammenhæng er.

Der er bred enighed blandt forskere ude i verden om sammenhænge i sygdomstilstande opstået efter HPV-vaccination, og om vigtigheden i grundige undersøgelser og tests. Des mere vi ved om vaccinens skader på molekylært plan, jo bedre kan behandlingen tilpasses den enkelte patient. Forskning vil kunne afdække sammenhænge mellem vaccinen og de alvorlige bivirkninger, forudsat at de nødvendige forskningsmidler er til rådighed. Og det haster! Der er hårdt brug for behandling til de hundredvis af patienter, der er alvorligt ramt og allerede har ventet alt for længe. Vilje til at undersøge mulige årsagssammenhænge er afgørende for behandlingsmulighederne. Erfaringerne er tilgængelige lige rundt om os, både herhjemme og uden for Danmark.

International vidensdeling og mere forskning er strengt nødvendig, hvis vi vil forebygge at flere bliver skadet i fremtiden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ølbrygning gavner forholdet
bt.dk
Nadia Shila sagsøger hospital:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Nadims søster scorer boksekontrakt:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx