Af - 20/06-16 22:50

Gadefejere bliver chikaneret og overfaldet: Martin blev truet med en flaskeGadefejere bliver chikaneret og overfaldet: Martin blev truet med en flaske

Gadefejerne i Københavns Kommune bliver i stigende grad udsat for chikane, trusler og vold.

storybild

38-årige Martin Grundahl, der arbejder som gadefejer. (Billede: Rune Gjerulff Petersen)

Når renholdelsesmedarbejderne i København er på arbejde for at holde gaderne rene, bliver de ifølge Københavns Kommune jævnligt udsat for chikane, trusler og vold.

Det er særligt fulde mennesker på vej hjem fra byen i weekenderne, der generer gadefejerne tidligt om morgenen, fortæller 38-årige Martin Grundahl, der har arbejdet som gadefejer siden 2013.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MXKØBENHAVN her.

- Vi oplever næsten problemer i hver weekend, efter at vi er mødt ind klokken halv seks. Det er typisk folk på vej hjem fra byen, der råber efter os, slår på køretøjerne eller lignende. De beder os for eksempel om at skride, fordi de synes, vi larmer, siger han.

Næsten hver anden læge udsættes for vold eller trusler
Næsten hver anden læge udsættes for vold eller trusler

For et halvt år siden blev Martin Grundahl eksempelvis truet af en mand, der så sig sur på ham klokken syv om morgenen.

- Han samlede en flaske op fra gaden og skreg til mig, at jeg skulle tage den med. Jeg sagde til ham, at der ville komme en fejemaskine for at tage den, men jeg kunne ikke trænge igennem til ham. Til sidst trykkede han flasken ind mod min brystkasse. Da jeg sagde, han skulle fjerne den, kastede han den hen på min bil, siger Martin Grundahl, der dog siden fik en undskyldning af manden.

Hver fjerde kvinde er blevet chikaneret på jobbet det seneste år
Hver fjerde kvinde er blevet chikaneret på jobbet det seneste år

Senest blev to renholdelsesmedarbejdere udsat for fysiske overfald under Distortion. På Nørrebro blev en gadefejer slået af en mand, der var frustreret over ikke at kunne sove, mens der blev rusket gevaldigt i en anden medarbejder på Vesterbro, fortæller centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen Bianka Saarnak, der mener, at problemet har vokset sig større.

Hun forklarer, at medarbejderne bliver påbudt at at køre to og to sammen eller som minimum holde sig i nærheden af hinanden i de tidlige morgentimer. Samtidig får de at vide, at det er i orden at køre videre til et andet område, hvis de oplever, at nogen er truende.

- Jeg synes, det er blevet et større problem, og at der generelt er mere aggression i luften over for vores medarbejdere. Men jeg tror også, vi er blevet bedre til at håndtere det. Eksempelvis kommer vores ansatte på konflikthåndteringskurser. Og så tror jeg, det betyder meget for trygheden, at de kan gå to og to, siger hun.

Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen er der kendskab til 17 tilfælde i 2015, hvor gadefejere decideret blev udsat for fysiske overfald.

Danske advokater chikaneres og trues til at opgive sager
Danske advokater chikaneres og trues til at opgive sager

Denne branche knækker mange unge
Denne branche knækker mange unge

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx