Af - 14/10-14 22:40

Unge ned til 12 år kan låses inde på institutionerUnge ned til 12 år kan låses inde på institutioner

Tre af Københavns Kommunes døgninstitutioner må i fremtiden låse de unge inde på lukkede afdelinger i op til fem dage i træk.

storybild

Her på døgninstitutionen Den Flyvende Hollænder på Nørrebro skal der oprettes en delvist lukket afdeling til unge ned til 12 år. (Billede: Jakob Østergaard Nøhr)

Tre døgninstitutioner i Københavns Kommune må i fremtiden låse yderdøre og vinduer og fastholde de unge fysisk for at holde dem inden døre.

‘Delvist lukkede afdelinger’ kalder kommunen det, og bag ordene ligger, at institutionen må låse 1-2 unge inde på en særlig afdeling sammen med pædagoger i op til fem dage i træk og maksimalt 30 dage på et år.

- Det er et temmeligt voldsomt indgreb, og det er lang tid. Jeg ved ikke, om nogen i Borgerrepræsentationen kunne tænke sig det, siger Niels Rosendal Jensen, associate professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Sareen om overfald: Kommunen har et stort ansvar
Sareen om overfald: Kommunen har et stort ansvar

En af de tre institutioner, der får oprettet en lukket afdeling, er Den Flyvende Hollænder, der kan modtage unge helt ned til 12 år.

Her er Henrik Holst daglig leder, og han ser den lukkede afdeling som sidste skridt.

- Det er sikkert ikke altid lige godt (for den unge, red.), men det kan være nødvendigt. I de sager må vi overveje, om målet helliger midlet, hvis den unge er til fare for sig selv eller andre, siger Henrik Holst.

Regering vil øge samfundstjeneste for unge
Regering vil øge samfundstjeneste for unge

Netop skaden ved at låse de unge inde, ser Niels Rosendal Jensen som en fare.

- Folk kan miste tilliden til systemet, når de er spærret inde. De får let skabt et selvbillede af at være kriminel og så sige til sig selv ‘så kan jeg lige så godt leve op til det’, siger Niels Rosendal Jensen.

Hos Red Barnet ser man løsningen som det bedste af to onder.

- Som udgangspunkt er det aldrig godt at sætte børn og unge bag lås og slå, men nogle gange kan det under særlige omstændigheder være det mest nænsomme for den unge, siger Gitte Jakobsen, seniorrådgiver hos Red Barnet.

LÆS OGSÅ: Professor: Utrolig dårlig ide at dømme 12-årige

LÆS OGSÅ: Fængselsforbund: Det skader at sænke kriminel lavalder

LÆS OGSÅ: DF: 14-årige piger skal kunne låses inde

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skuespiller kendt fra DR-satsning...
bt.dk
Forening raser mod 'Luksusfælden':...
bt.dk
Inger Støjberg kritiserer kendt...
bt.dk
Medier: Weinstein anholdes fredag
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx