Af - 21/09-16 11:28; Opdateret: 22/09-16 12:07

Tigerpasser i Zoo: - Respekter dem eller bliv slået ihjelTigerpasser i Zoo: - Respekter dem eller bliv slået ihjel

Metroxpress har besøgt Zaco Sonne, som hver dag træner, passer og fodrer de tre tigre i Zoologisk Have i København. Et job, hvor et øjebliks uopmærksomhed eller forglemmelse kan ende fatalt.

Zaco Sonne giver et sjældent indblik i, hvordan Københavns Zoologiske haves tigre bliver trænet. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

- Hvis jeg går ind til dem, slår de mig ihjel.

Så kort og brutalt kan det siges, fortæller Zaco Sonne, der er dyrepasser i Zoologisk Have i København. Han passer havens tre tigre, hvilket både kræver respekt, tillid og beherskelse.

- Du skal have respekt for dem, for selvom de ser søde ud, foregår det hele på deres præmisser. Og måske ser det ud som om, jeg ville kunne gå helt ind i buret til dem, men gør jeg det, ville jeg blive slået ihjel med det samme. Tigeren er styret af naturlige drifter og tænker egentlig kun på få ting som overlevelse og mad, siger Zaco, imens han gennem tremmerne i buret fodrer den største af havens tre tigre - Jelena - moren til de to andre.

Huntigeren Jelena vejer 126 kilo og er lige stor som en yderst velvoksen mand, når hun stiller sig på bagbenene.

Det er tydeligt at se, at Zaco Sonne er en rutineret tigerpasser. Hver gang han stikker en stor klump frisk hestekød op mod tigerens gab, sørger han for, at hans fingre ikke kommer for tæt på de skarpe tænder, der blotter sig, når Jelena åbner sit enorme gab.

Men selvom Zaco er trænet og præcis ved, hvordan han skal håndtere de store rovdyr, er der dage, hvor adrenalinen pludselig begynder at pumpe og pulsen stiger:

- Hvis de for eksemplel har en dårlig dag, og de synes, jeg kommer lidt for tæt på, så får jeg det at vide med det samme. Og det kan godt mærkes, siger Zaco Sonne og fortæller, hvordan tigerne pludselig kan slå ud efter ham med poten eller brøle højt og vise tænder.

Imens Zaco træner den 126 kilo tunge tiger, trykker han konstant på en lille klikker. Kliklyden gør Jelena opmærksom på, at hun gør tingene rigtigt og derfor kan forvente en belønning.

Ifølge Zaco er det vigtigt at være fokuseret og rolig, når man er sammen med de store rovdyr. Hvis ikke, kan det hurtigt gå galt.

- Tigre er meget tillidsfulde og tålmodige, men man skal stadig huske på, at de ville bide min finger eller mere af, hvis de fik muligheden for det, forklarer dyrepasseren og fortæller om en episode med leoparderne, hvor et øjebliks uopmærksomhed var tæt på at gå rigtig galt.

Zaco skulle fodre dem gennem en låge i taget og kom til at stikke armen for langt ned. Selvom det kun var et par centimeter og kun i få sekunder, resulterede det i, at én af leoparderne ud af det blå angreb ham og fik fat i hans hånd.

- Den fik den ene klo igennem min hånd og hang fast, indtil huden gav efter. Det var sindssygt dumt af mig, og havde jeg haft hånden eller armen længere nede, kunne det have gået rigtig galt, siger Zaco og viser sin hånd frem, hvor man kan se arene fra leopardens skarpe kløer.

Leoparderne er ifølge Zaco nogle af de mest ængstelige rovdyr.

Tilbage i tigerburet fortæller Zaco, at han har skabt et helt særligt bånd til de tre tigre, som han igennem flere end ti år har stået for at fodre og træne.

Selv betegner han det som et venneforhold, men påpeger samtidig, at han heller ikke har lyst til at være tættere på dem, end han er nu, hvor et stort metalgitter adskiller ham og de store kattedyr.

En episode fra 2012 er nemlig et godt eksempel på, at tigrene er rovdyr og ikke lige så nuttede, som de ser ud.

Her dræbte Jelena og havens daværende hantiger en 20-årig, sindsforvirret mand, der hoppede ind til dem i deres anlæg.

Jelenas to fuldvoksne unger i anlægget i Zoologisk Have i København.

Den tragiske hændelse tændte ifølge Zaco noget i de to tigre, og bagefter var de ikke sjove at være i nærheden af:

- De efterfølgende dage var de ikke særligt behagelige at være sammen med. De havde haft en succesoplevelse med at slå et menneske ihjel, og det kunne mærkes på dem, forklarer han og fortsætter:

- Man skal derfor virkelig tænke sig om, når man er sammen med denne type rovdyr. Det er et stort ansvar, man har.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx