Har du en god historie eller et tip? Kontakt redaktionen på
news@mx.dk
Beboere i indre by plaget af støjgener: Akut klagetelefon er slet ikke nok
En akut klagetelefon er ikke nok til at hjælpe de støjplagede beboere i indre by, selvom kommunen selv mener, at det er en succes
For at afhjælpe støjgener i Indre By har Københavns Kommune blandt andet åbnet for en akut klagetelefon som borgere kan ringe til (Billede: Polfoto)
Syngende, fulde mennesker og tis i gaden er nok sjovest, hvis man selv er fuld. Beboerne i indre by er dybt plaget af støj- og lugtgener, der øges i takt med de mange flere bevillinger, der har fået barerne til at skyde op som ukrudt de senere år.
Borgernes oplevelser af støjgener i indre byRygeloven har fået folk ud på gaden i de sene nattetimer, hvor larmen øges af folk, der snakker højlydt imens de ryger.
Taxier, der holder i gaderne og bremser og dytter er en stor støjgene. Et forbud mod at køre ind i visse af gaderne er indført, men bliver, ifølge borgerne, ikke overholdt i størstedelen af tilfældene.
Tis på gaden er et stort problem for både borgerne og de erhvervsdrivende. Kommunen har indført spuling af de meget belastede bydele for at komme stanken til livs.
De sidste mange år er der kommet flere og flere alkoholbevillinger. De mange diskoteker klumpes sammen og giver mere og mere støj.
- Beboerne ved godt det er et livligt kvarter og jeg synes ikke de er sarte. Men da de flyttede ind var der slet ikke så mange bevillinger og der kommer flere og flere, så jeg synes ikke bare man kan sige at de skal flytte. Problemet er jo blevet værre og værre. Folk går også senere i byen og bliver længere ude. - Marietta Bonnesen, medlem af lokaludvalget Indre By.
Siden april har borgerne haft mulighed for at ringe til en akut klagetelefon, når de føler sig generede, men det har efter en måned ikke imponeret borgerne.
Marietta Bonnesen, der er medlem af lokaludvalget indre by, og selv bor i Studiestræde, mener slet ikke initiativet er tilstrækkeligt:
- Det er ikke fyldestgørende med klagetelefonen. Der skal mange flere initiativer til. Man får ikke ringet med det samme. Men det største problem er, at ikke alle er klar over at den overhovedet findes. Det kunne jo være en idé at sprede budskabet lidt bedre til folk.
Hos Enheden for Støjgener i Københavns Kommune, der modtager omkring tre klager om ugen på den nye telefon, er opfattelsen dog, at projektet gavner gevaldigt i indre by:
- Det går rigtig fint og flere finder ud af, at de kan ringe og klage til os. Mange af borgerne roser os for initiativet, siger chef for Enheden for Støjgener Morten Otkjær Thune.
Han peger blandt andet på et sideløbende projekt, hvor kommunen kører ud i nattelivet og tjekker op på de klager, borgerne ringer ind med:
- Vi kører ud og tjekker hvor støjen kommer fra. Men vi kan kun tage os af virksomheder, der ikke overholder regler. Resten er Politiets arbejde, forklarer Morten Otkjær Thune.