Af - 13/03-14 15:24

Så mange millioner koster kokset i S-togsnettetSå mange millioner koster kokset i S-togsnettet

Formiddagens ophold og resten af dagens forsinkelser i S-togsnettet koster erhvervslivet dyrt

storybild

S-togsnedbruddet ramte de første linjer 08:30 og fik det meste af S-togsnettet til at stå stille i halvanden time. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Det koster knaster for hele samfundet, når der opstår nedbrud i S-togsnettet, som tilfældet var i formiddag. Et forsigtigt slag på tasken viser, at forsinkelserne og opholdet i togdriften alene i dag koster det offentlige og private erhvervsliv i omegnen af 10 millioner kroner.

Det viser et regnestykke foretaget af Mogens Fosgerau, som er professor i trafik på DTU.

Efter nedbrud: S-tog kører efter nødplan
Efter nedbrud: S-tog kører efter nødplan

- Hvis vi går ud fra, at 50.000 mennesker i dag mister en time i gennemsnit, så ganger vi det med 100 kroner i timen og ganger det med to, fordi det er uventet. Det giver 10 millioner kroner, siger han, og slår fast, at forsinkelserne er ekstra dyre, fordi de ramte uden varsel:

- Tabet er ekstra smertefuldt, fordi folk ikke har kunnet planlægge efter det. Vi taler om skolelærere, der kommer for sent, mennesker, der misser møder, hvor folk venter på dem, og tandlæger, der spilder tid på patienter, som ikke kommer.

Yoghurt-manden fængslet: Husker ingenting
Yoghurt-manden fængslet: Husker ingenting

DSB's trafikinformationschef Tony Bispeskov vurderer, at 30.000 togpassagerer i første omgang blev ramt af signalnedbruddet, som lammede S-togsnettet i cirka halvanden time. Forsinkelserne resten af dagen påvirker i alt 50.000 personer.

Men selv om samfundet har betalt dyrt for Banedanmarks signalkoks, kan de ventende kunder ikke se frem til en økonomisk erstatning fra DSB.

Teenager anholdt for knivstik i S-tog
Teenager anholdt for knivstik i S-tog

- Rejsegarantien dækker ikke S-tog. Det er mere svært at gøre op i kroner og ører end ved fjerntog. Folk med pendlerkort får dog et nedslag i prisen, fordi vi i deres tilfælde udregner prisene efter, hvor rettidigt vi har kørt på en måned, siger Tony Bispeskov.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx