Af - 01/01-15 09:33; Opdateret: 01/01-15 09:43

10 gode råd: Sådan fikser du tømmermændene10 gode råd: Sådan fikser du tømmermændene

Har du haft et vådt nytår, og har du kvalme, hovepine, ondt i maven, svimmelhed, rysten, hjertebanken, træthed og alment ubehag, så lider du af latinske veisalgia – på dansk tømmermænd

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Dine tømmermænds smerter skyldes for meget alkohol, som igen fører til væskemangel, forgiftning på grund af træspritten som findes i næsten alle alkoholiske drikke og et for lavt blodsukker, fordi fordi alkoholen har forstyrret stofskiftet.

TV: Unge på bytur ønsker sig fred i verden - og ingen tømmermænd
TV: Unge på bytur ønsker sig fred i verden - og ingen tømmermænd

Hvis du har drukket mørk spiritous som whisky, rom, rødvin, cognac har du sikkert meget hovedpine, da de mørke giver flere tømmermænd end de lyse som vodka, gin og champagne. Den større elendighed skyldes, at de mørke indeholder mere methanol og flere såkaldte congener. For eksempel er der mere end seks gange så meget methanol i whiskey, som der er i vodka.

Til julefrokost i går? Derfor skal du tjekke Facebook i dag
Til julefrokost i går? Derfor skal du tjekke Facebook i dag


Der findes mange gode råd mod tømmermænd, og mange virker ikke, men noget kan du gøre for at forkorte og lindre, inden pinslerne forsvinder af sig selv:

1: Start reparationsarbejdet med at drikke en masse vand straks, for når det især værker i hovedet skyldes det at din hjerne faktisk skrumper lidt på grund af væskemangel, og det gør ondt i hinderne omkring hjernen.

2: Smertestillende piller kan lindre hovedpinen. Hvis du har tendens til mavesår, så brug piller, der indeholder paracetamol i stedet for acetylsalicylsyre.

3: Sørg for at få noget ekstra salt og sukker i din mad for at rette op på alt den væske og dermed også salt som du har mistet i nattens løb

4: En enkelt "reparationsbajer" kan for nogen hjælpe da den lille dosis ethanol, der er i en øl, forsinker nedbrydningen af methanol så meget, at der ophobes færre giftstoffer af gangen.

5: Nogle får stor hjælp af Coca Cola.

6: Gå en tur i frisk luft

7: Tage en lur efter den friske luft, for alkoholen har sikkert gjort at du har sovet dårligt.

8: Undgå store mængder kaffe, da den er vanddrivende

9: Drik mælk, men spis let og undgå fed og tung mad

10: Drop træning og løbeture. Det belaster kroppen yderligere. Leveren kommer på overarbejde, og alkoholden nedbrydes langsommere.

Ældgammel opskrift afslører den ultimative kur mod tømmermænd
Ældgammel opskrift afslører den ultimative kur mod tømmermændKilder:
Læge, Peter Qvortrup Geisling, www.dr.dk/sundhed
Læge, Jerk W. Langer, www.jerk.dk
Sundhedsstyrelsen, www.sst.dk
Din medicin

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx