Af - 29/01-15 12:13

TV: Her bryder gigantboret Eva igennem til HovedbanenTV: Her bryder gigantboret Eva igennem til Hovedbanen

En milepæl blev i dag nået i metrobyggeriet, da boret Eva foran statsministeren og et massivt presseopbud brød igennem til Hovedbanen.

Foto: Rasmus Rask Vendelbjerg. Redigering: Dan Gliese Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Med bulder og brag brød den gigantiske boremaskine Eva på 700 ton igennem muren til metrostationen ved Hovedbanen lidt over klokken ni.

På første parket stod både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), transportminister Magnus Heunicke (S) og Københavns overborgmester Frank Jensen (S), som klappede og hujede, mens vandsprøjt og murbrokker stod ud fra væggen.

BOOM: Metroen har brudt igennem til Hovedbanen
BOOM: Metroen har brudt igennem til Hovedbanen

Og det gik lige som det skulle.

- Vi ramte den lige i øjet. Med 8 til 10 millimeters nøjagtighed, lød det stolt efter gennembruddet fra tunnelinspektør Søren Nerup, som efterfølgende kunne se massevis af metroarbejdere strømme ud igennem borehullet, som går fra Sønder Boulevard.

text

Alt var gjort klar til den store begivenhed, som havde tiltrukket mere end 40 pressefolk og fotografer. Således skulle der blot bores igennem 40 centimeters væg ved dagens gennembrud.

En af de første metroarbejdere, som til klapsalver og håndtryk fra både pinger og pressefolk pressede sig ud gennem det nyborede hul, var italienske Giuseppe Mirra.

Danmarks største privatfest: 14.000 vil slå sig løs i lejlighed
Danmarks største privatfest: 14.000 vil slå sig løs i lejlighed

Han har arbejdet i metrotunnelen i syv måneder og havde et solidt smil klistret på det beskidte ansigt, da han sammen med de andre borebisser tog et øjeblik for at beskue det nyborede hul.

- Det er smukt! Det har været hårdt, men nu er det bare fantastisk, lød det fra italieneren, som havde været i gang med arbejdet siden klokken syv i morges.

Overborgmester Frank Jensen (S) havde også svært ved at skjule begejstringen for milepælen i metrobyggeriet. Faktisk var han tæt på at knibe en tåre.

text

- Det var helt vildt at se. Først hører man det buldrer, og så bliver man dybt imponeret over, at borebisserne rammer med så fin præcision – inden for få millimeter. Og så står kanten så skarpt efterfølgende. Da borebisserne kom ud igennem boret, så var det lige før, der var en tåre i øjenkrogen på mig. De var så stolte.

TV: Eksklusivt - kom med under jorden og se det nye byggeri ved hovedbanegården
TV: Eksklusivt - kom med under jorden og se det nye byggeri ved hovedbanegården

På en normal dag kan boremaskinen Eva grave 15 til 20 meter. Tre andre boremaskiner arbejder ligeledes på at grave tunnelsystemet, og de fire bor kører i døgndrift. Blandt andet Minerva, som senere i dag også bryder igennem til Hovedbanen. Her er naboer inviteret til at følge med.

Sideløbende med boremaskinens fremmarch fra Vesterbro til Hovedbanegården har boremaskiner også gravet flere kilometer tunnel fra Nørrebroparken til Frederiksberg.

Den nye cityring består af 17 stationer i det centrale København og Frederiksberg, og når den nye metrolinje åbner, kan man komme fra Rådhuspladsen til Trianglen på 7 minutter. Stationerne åbner I 2019.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx