Af Anders Malling Beck - 14/02-16 21:26

Tusindvis af lys blev tændt til ære for terrorofreTusindvis af lys blev tændt til ære for terrorofre

Under de fredelige flammers skær ulmer utrygheden dog stadig.

storybild

(Billede: Polfoto)

Et duftende og varmt skær fra 1800 fyrfadslys slangede sig sent i går eftermiddags fra Krudtønden på Østerbro og hele vejen ind til den jødiske synagoge i Krystalgade, da hundredvis af københavnere deltog i et mindeoptog til ære for ofrene for terroranslaget sidste år.

Stemningen var fredelig og fuld af forsoning. Men for flere af de fremmødte er såret efter drabene på 37-årige Dan Uzan og 55-årige Finn Nørgaard, langt fra helet.

ET ÅR EFTER: Så mange tror, at terror vender tilbage i år
ET ÅR EFTER: Så mange tror, at terror vender tilbage i år

16-årige, jødiske David Blum befandt i det jødiske kulturhus bag synagogen, hvor han sammen med 80 andre af sine trosfælller var i færd med at fejre en ung piges bat mitvah (jødisk konfirmation, red.), da Omar-El Hussein med våben og vold forsøgte at trænge ind.

- Havde det det ikke været fordi, Dan stod vagt den aften, kunne Omar havde trængt ind og skudt os alle sammen. Det er surrealistisk at tænke på. Og jeg er stadig vred indeni. Det var et personligt angreb mod os jøder, fortæller han, da metroxpress i går eftermiddag møder ham ude foran synagogen.

Fransk ambassadør: Jeg så Finn dø foran Krudttønden
Fransk ambassadør: Jeg så Finn dø foran Krudttønden

Her er han netop i færd med at hjælpe mange af de fremmødte med at tænde de lys, som han selv har hjulpet med at stille op. Imens går flere uniformerede og civilklædte betjente frem og tilbage og rekognoscerer Krystalgade.

- Jeg må indrømme, at jeg ikke længere føler mig tryg på samme måde som før angrebet. Jeg er for eksempel holdt op med at bære min halskæde med Davidsstjernen om halsen, fortæller David Blum.

Vi frygter stadig terror et år efter angreb i København
Vi frygter stadig terror et år efter angreb i København

Han påpeger dog samtidig, at han på ingen måde føler, at Omar El-Husseins ugerninger bør ligge almindelige, fredelige muslimer til last.

- En af dem, der hjalp med at sætte lys op i dag, var en ung muslimsk kvinde med hijab. Hun var ligeså fredelig og åbent menneske som mig selv. Alt det, der for mig kendetegner en ægte københavner, siger han.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Politiet i provinsen er ikke gearet til terror

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx