Af - 01/10-15 07:54

Borgmester: København skal også have en bilfri dag ligesom ParisBorgmester: København skal også have en bilfri dag ligesom Paris

Enhedslisten og De Radikale vil med inspiration fra Paris have en indført en bilfri dag i hovedstaden. 'Poppet' og 'hul i hovedet', mener Venstre.

storybild

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten ser gerne, at København indfører en bilfri dag, ligesom man har gjort i Paris. (Billede: Polfoto/AP)

For nylig blev Paris’ verdensberømte Avenue des Champ-Élyssés indtaget af folk til fods og på cykler, da kærlighedens by for en dag forbød biltrafik i gaderne.

Nu skal initiativet kopieres til København. Det mener Enhedslisten og Radikale Venstre, som sammen vil gøre drømmen til virkelighed.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

- Da vi under VM i halvmaraton lukkede af for biler, viste målinger, at forureningen faldt til en sjettedel af det normale niveau. Det siger jo alt om, hvor galt det står til og giver i den grad stof til eftertanke, siger miljø- og teknikborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten.

- En bilfri dag kan forhåbentlig vise folk, hvor let det er at komme rundt i byen på cykel, når bilen ikke er et valg. Lad os veksle parkeringspladser til brede fortove, opholdsrum og bedre forhold for bløde trafikanter og kollektiv trafik, lyder det fra borgmesteren.

Borgmester frygter gigant-regning for elbiler
Borgmester frygter gigant-regning for elbiler

Radikale Venstres medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Mette Annelie Rasmussen, pointerer at København er bredt anerkendt for at ligge i front på flere grønne parametre, hvorfor en bilfri dag er en god prioritering.

- En bilfri dag handler dels om at give borgerne mulighed for at udnytte byens rum på alternative måder og dels om at sende et signal om klima og miljø skal højere op på dagsordenen, siger Mette Annelie Rasmussen.

S og V er kritiske
Forslaget skydes dog ned af Venstre, der kalder det 'poppet og hul i hovedet'.

- Det er ren politisk profilering. Fordi man spærrer byen af for trafik en enkelt dag, stopper folk jo ikke med at køre bil, mener Jens Kristian Lütken (V), der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

- Vi vil hellere være med til at lave langvarige løsninger som eksempelvis cykelstier. Og desuden er der i forvejen mange arrangementer årligt, hvor byen spærres af. Så jeg tror, københavnerne ville få nok, tilføjer Jens Kristian Lütken.

Borgmester brugte 121.752 kroner på kontormøbler
Borgmester brugte 121.752 kroner på kontormøbler

Også Socialdemokraternes Jakob Hougaard er kritisk over for forslaget.

- Bare fordi man gør det i Paris, synes jeg ikke, man behøver gøre det i kbh. Det lyder mest som en gimmick, og jeg er kritisk overfor, hvad man egentlig får ud af det, siger han.

LÆS OGSÅ: Borgmester vil femdoble prisen på gadeparkering

LÆS OGSÅ: Københavnerne sætter flere rekorder på cykelstierne

LÆS OGSÅ: Borgmester glæder sig over nyt Ikea-varehus i københavnsk smørhul

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx