Af - 25/02-14 09:18

Hvad ved du om hvide busser?Hvad ved du om hvide busser?

Nationalmuseet søger mennesker, der kender til 'De hvide busser' der reddede kz-fanger under 2. verdenskrig.

storybild

(Billede: PR-foto)

17.000 mennesker blev reddet ud af kz-lejrene af 'De hvide busser' ved slutningen af 2. verdenskrig. I anledningen af, at det er snart er 70 år siden, søger Nationalmuseet mennesker, fortællinger og genstande med tilknytning til busserne til en udstilling.

- Det var en kæmpe aktion med mange involverede. Vi har mange beretninger fra dem, der blev reddet, men ikke fra de læger, sygeplejersker og chauffører, der var med på turene. Vi vil gerne vide, hvad der fik dem til at tage af sted, siger Mette Boritz, der er museumsinspektør på Nationalmuseet.

Ældgammel storryger fundet ved Holmens Kirke
Ældgammel storryger fundet ved Holmens Kirke

Hun fortæller, at udstillingen om De hvide busser skal have medborgerskab som omdrejningspunkt og stille publikum spørgsmål om, hvad der skal til, før man sætter livet på spil for at redde andre. I forbindelse med forberedelserne til udstillingen har Nationalmuseet konkluderet, at yngre mennesker ikke kender til bussernes evakuering af kz-fangerne.

- Fordi aktionerne ikke er særlig kendte, er det super spændende at bruge udstillingen til at sætte fokus på, hvem vi ville hjælpe i dag, hvis der var krig, siger Mette Boritz.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Han kom alene tilbage fra...
bt.dk
Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
FCK gav ungt talent debut - men siger...
bt.dk
Slukker Palles VM-drøm: Får ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx