Af - 28/09-14 13:27

Universitet: 580 skal uddannes for nul kronerUniversitet: 580 skal uddannes for nul kroner

Regeringen har glemt penge til nuværende studerende i deres spareplaner, lyder det fra prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis.

storybild

Regeringens regnestykke går ikke op, siger prorektor Lykke Friis om regeringens spareplaner for de videregående uddannelser. (Billede: Polfoto/Arkiv)

580 nuværende studerende, som har retskrav på en kandidatudannelse, skal i 2017 uddannes på Københavns Universitet, uden at der er sat en krone af til dem. Det er en af konsekvenserne af regeringens nye loft over uddannelsespladser. Sådan lyder det fra Lykke Friis, prorektor for uddannelse på Københavns Universitet.

- Regnestykket går ikke op. Med mindre vi ser bort fra retskravet og nægter de studerende en kandidatuddannelse, er vores eneste mulighed at tage pengene fra de øvrige studerende. Det forringer uddannelserne for alle. Kan Folketinget virkelig gå med til det? lyder det fra Lykke Friis i en pressemeddelelse fra universitetet her til formiddag.

Regeringens såkaldte dimensioneringsplan skal få flere til at vælge en uddannelsesretning med bedre jobmulighed, og derfor vil regeringen skære 2.365 studiepladser fra landets universiteter. Det er primært humanistiske fag indenfor sprog, æstetik og kommunikation, der bliver ramt af planen, og som skal optage 30 procent færre på kandidatstudiet.

Universiteterne vil kun få bevillinger til at uddanne det antal kandidatstuderende, der ligger under regeringens fastsatte loft.

Københavns Universitet anslår, at de vil mangle 65 millioner kroner til de 580 studerende alene i 2017. Men medregner man de bachelorstuderende, der er startet før 2013, men er blevet forsinket i deres uddannelses, vil den samlede regning blive endnu større.

- Regeringens forslag bringer både universitetet og de studerende i en uholdbar situation. Hvordan forestiller regeringen sig, at universiteterne skal sikre uddannelser af høj kvalitet samtidig med, at der fjernes millioner fra sektoren, fordi regeringen gennemfører et indgreb med tilbagevirkende kraft? spørger Lykke Friis.

Metroxpress arbejder på at få en kommentar fra uddannelsesminister Sophie Carsten Nielsen.

data-show-border="false">

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny fupside kan snyde dig for...
bt.dk
Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Støjberg rasede: Nu siger to...
bt.dk
Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx