Af - 14/12-16 16:46

Oslobåden inviterede hjemløse på flæskesteg og julegaverOslobåden inviterede hjemløse på flæskesteg og julegaver

For syvende år i træk var der i dag julefrokost for de hjemløse på Oslobåden.

- Jeg kender rutinen – jeg venter til den største kø er væk, for jeg ved, hvad jeg skal have.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

67-årige Peder Keusgaard er beboer på Kollegiet Gammel Køge Landevej (et tilbud for hjemløse mænd over 25, red.). I dag er han til julefrokost på Oslobåden, der har inviteret de hjemløse på flæskesteg, brunede kartofler, klejner – al den mad ens rumlende julemave begærer er at finde i dagens buffet.

Studerende samler sokker ind til hjemløse
Studerende samler sokker ind til hjemløse

Og derfor er de godt 300 hjemløse, der er troppet op denne decemberdag også hurtige til at stille sig i kø. Men Peder venter lidt endnu. Det er syvende år, han med – så han er rutineret, som han siger. Det er frås at overøse tallerkenen, synes han. Han skal bare have lidt steg, noget ost og lidt blodpølse. Sidstnævnte er det vigtigste. Det fik han som barn, og det er faktisk på hans bestilling, at retten de sidste år har været en del af Oslobådens julebuffet.

Hjemløseenhed indgår samarbejde med DSB
Hjemløseenhed indgår samarbejde med DSB

Som en del af julefrokosten er der også liveband, julemand, gaver og taler. Peder sætter stor pris på det arbejde, de ansatte på færgen gør for de hjemløse denne dag:

Det er en lille, indpakket julegave til os. Der er mange, der ikke har familier og kommer ud til diverse julefrokoster som andre gør. Så faktisk er det af årets højdepunkter for mange af os.

Ellers siger julen ikke Peder så meget. Den var sød nok, da han havde familie, men nu vil han helst sidde alene juleaften.

- Jeg er ikke så meget til de dér store fester. Jeg vil hellere lave noget mad alene.

I år bliver det flæskesteg. Den har han vundet i banko på Kollegiet og gemt til juledagene. Men i dag står den på blodpølse. Peder har bevæget sig op til buffeten og hjemmevant spurgt en ansat, hvor de gemmer retten.

Tonny rimer på gaden: 'Løkke og Schmidt, ja de laver begge to for lidt'
Tonny rimer på gaden: 'Løkke og Schmidt, ja de laver begge to for lidt'

- Ja, den har vi selvfølgelig husket til dig, Peder, smiler hun og viser ham hen til fadet.

Og så blev det også jul i år.

En vigtig dag for de hjemløse:
Sekretariatsleder i WeShelter, Gitte Frydensbjerg, fortæller, at julefrokosten er en dag, de hjemløse allerede begynder at tale om efter sommerferien:

Det betyder rigtig, rigtig meget for vores brugere at komme til et arrangement, hvor der ikke er sparret på noget og hvor medarbejderne behandler dem respektfuldt og med omtanke. Det at blive set som almindelig gæst, er ikke noget, de oplever særligt meget.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere Miss Danmark overrasker:...
bt.dk
Magnussen får god nyhed efter...
bt.dk
Søren Østergaard kom til at købe...
bt.dk
Peter Schmeichel i modvind: Udbetaler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx