Af - 19/08-15 12:47

København får tre nye 'motorveje': Vil du bo på Dieselvej?København får tre nye 'motorveje': Vil du bo på Dieselvej?

Navnene på de nye 'motorveje' på Teglholmen vækker bekymring, for det emmer mere af industrikvarter end byområde, lyder kritikken.

storybild

Motoren er omdrejningspunktet for de nye gadenavne på Teglholmen, som sandsynligvis bliver godkendt på mandag. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Tre nye 'motorveje' står den 1. oktober klar på Teglholmen i København. De hedder Cylindervej, Topstykket og Dieselvej – men det er altså ikke den slags med flere spor og en høj fartgrænse.

Carina frygter at vejnavn kan koste hende livet
Carina frygter at vejnavn kan koste hende livet

Hver dag stiger antallet af københavnere med 30 personer, og det kræver naturligvis, at byen også vokser. Det sker blandt andet på Teglholmen, hvor byudviklingen har medført et behov for nye gader, der selvfølgelig skal have navne.

Vejnavnenævnet har i den sammenhæng bestemt, at Teglholmens industrielle historie bliver tema for de nye vejnavne.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Det er især B&W's motorfabrik placering i området siden slutningen af 1980'erne – i dag under navnet Man Diesel & Turbo – der har givet nævnet ideen om at lave navne 'med relation tilmotorkomponenter', som der står i indstillingen.

Fodboldfan hadede teksten på naboens græsplæne – så han flyttede
Fodboldfan hadede teksten på naboens græsplæne – så han flyttede

De motoriserede navne skaber begejstring hos Man Diesel og Turbo, der dog allerhelst ser, at man ændrer Topstykket til Krumtappen, da det ifølge firmaet er 'en mere sigende motorkomponent'.

Anderledes utilfreds er man hos Byggemodningsselskabet Teglholmen, der mener, at de nye navne giver et forkert indtryk:

- De valgte navne bringer mere associationer til et industrikvarter i en forstadskommune til København og ikke til en moderne og levende ny bydel ... Særligt Dieselvej giver associationer til forurening og miljøbelastning, lyder det i et svar til kommunen.

Studiestart: Derfor skal du vente med at finde bolig
Studiestart: Derfor skal du vente med at finde bolig

Københavns teknik- og miljøforvaltning holder dog fast i navnene, og fejer Krumtappen af bordet – det hedder en vej i Valby allerede. De har ellers tidligere vist sig at være fleksible.

I første omgang indstillede de nemlig, at vejene i området skulle opkaldes efter politikere. Det faldt dog ikke i de lokales smag, og derfor kan københavnerne nu se frem til de tre nye 'motorveje'.

Om Morten Kabell-vej (byens teknik- og miljøborgmester fra Enhedslisten) var et af de nu skrinlagte navne er næppe sandsynligt.

Men hvordan passer det ind i den cykelglade borgmesters optik, at den forurenende motor nu skal hyldes på Teglholmen?

Pavilloner letter flygtningepresset i flere kommuner
Pavilloner letter flygtningepresset i flere kommuner

- Topstykket, Cylindervej og Dieselvej skal formidle fortællingen om produktionen af skibsmotorer, der i mange år har været og stadig er en del af Teglholmens historie. Jeg håber selvfølgelig, at nogle af navnene som Kulvej og Dieselvej med den teknologiske udvikling og omstillingen til grøn energi vil kræve en del forklaring for fremtidige generationer, siger borgmesteren.

Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune skal endeligt godkende vejnavnene på mandag

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx