Af - 24/04-14 14:56

Nøgen kunstner 'halshugger' Den lille HavfrueNøgen kunstner 'halshugger' Den lille Havfrue

Kunstneren Uwe Max Jensen markerer 50-årsdagen for Den lille Havfrues halshugning med bizar happening.

storybild

I 2012 viste Uwe Max Jensen solidaritet med Den lille Havfrue ved at sætte sig nøgen på en sten ved siden af skulpturen. (Billede: Pressefoto)

Chok og måben for igennem de turister og københavnske borgere, der ved morgentid den 25. april 1964 var spankuleret ud på Langelinie for at nyde synet af Den lille Havfrue. I ly af natten havde en ukendt gerningsmand halshugget Edvards Eriksens verdensberømte statue, og der var hverken spor af hovedet eller gerningsmanden.

Så har man set det med: Her føder hun et maleri
Så har man set det med: Her føder hun et maleri


Den hovedløse handling trak i de efterfølgende dage overskrifter i så fjerne lande som Indien, Canada og Australien, og fra flere skoleklasser i England og USA modtog Københavns Rådhus medfølende breve og tegninger.

Ingen blev nogensinde dømt for havfruehalshugningen, men den afdøde kunstner Jørgen Nash hævdede i 1997, at han havde smidt hovedet i Utterslev Mose. Den endelige gerningsmand blev der fortsat ikke sat navn på.

Klassisk kunst møder emojis
Klassisk kunst møder emojis


Det bizarre optrin kan i morgen fejre 50 års jubilæum, men det er langt fra glemt. Derfor markerer den provokerende performance-kunstner Uwe Max Jensen fredag 50-årsdagen ved at genopføre optrinnet få meter fra havfruen. Og i solidaritet med den nøgne skulptur sker der helt uden tøj på.

- Udstyret med en nedstryger og en spand vil jeg mime, at jeg saver hovedet af havfruen, og så ender performancen med, at jeg putter mit hoved ned i spanden, så man får havfruens historiske skæbne at opleve, siger Uwe Max Jensen, som samtidig lover, at han holder nallerne fra havfruens rigtige hoved.

Hver femte: Danmark har ikke meget at byde på for turister
Hver femte: Danmark har ikke meget at byde på for turister


Kunstneren - der tidligere har provokeret med værker, hvor han har brugt egne kropsvæsker, blandt andet ved at lave et midlertidigt gavlmaleri af tis i Brande og med kunstværket 'I en hel uge vil jeg kun benytte Århus Kunstmuseum, når jeg skal skide' – forklarer sin happening med, at han er fascineret af hærværket:

- Halshugningen gjorde en tjeneste for skulpturen. Den tilførte noget mørkt til Den lille Havfrue. En helt ny dimension. Det er i mine øjne en af de største kunsthappenings i Danmark. Også selv om Jørgen Nash efterfølgende har været meget utroværdig og har påtaget sig æren for halshugningen, mens han samtidig har nægtet at have noget med det at gøre over for Politiet.

Verdenskendt dansk kvinde fylder 100 år
Verdenskendt dansk kvinde fylder 100 år

Uwe Max Jensen genopfører halshugningen klokken 13 i morgen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx