Af - 28/01-14 14:43

Simpelt skema kan hjælpe syge børnSimpelt skema kan hjælpe syge børn

Hovedstadens hospitaler kan nu spotte forværringer hos syge børn tidligere.

storybild

(Billede: Polfoto)

Små bitte ændringer i et sygt barns tilstand kan dække over en kritisk forværring i deres tilstand. Men et nyt simpelt skema hjælper nu sygeplejerskerne med at få øje på disse tegn i god tid, så lægen kan tilkaldes.

- Børns tegn på alvorlig sygdom er meget svære at se, fordi de er gode til at kompensere. Men ved at lave nogle rutiner kan vi opdage problemerne tidligt, siger Kaare Lundstrøm, der er overlæge ved Rigshospitalets børneafdeling. Hospitalet er et af fire i Region Hovedstaden, der over det sidste halve år har indført det såkaldte PEWS (Pediatric Early Warning Score), hvor syv parametre måles meget regelmæssigt.

Riget om sultende kræftbørn: Vi skal blive bedre
Riget om sultende kræftbørn: Vi skal blive bedre

Blandt andet blev det opdaget, at en lille piges tilstand var under hurtig forværring efter en rutineoperation, og lægen blev tilkaldt selv om tegnene var nærmest usynlige.

- Jeg ville gerne kunne sige, at metoden har reddet liv, men den har i hvert fald hjulpet os til at opdage nogle ting tidligere end vi ellers kunne, siger Kaare Lundstrøm. I andre tilfælde er blødninger og vejrtrækningsproblemer blevet hurtigere opdaget, siger han.

Hospital: Her faster kræftbørn ikke på ubestemt tid
Hospital: Her faster kræftbørn ikke på ubestemt tid

Til spørgsmålet om, hvorfor man ikke har indført systemet før, siger han:

- De enkle ting kan være svære at få øje på, men kan gøre en stor forskel, og sådan et skema er jo ikke specielt sexet, så det er måske ikke det første man finder på som forsker, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Michael og Lina har den mest utrolige...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx