Af - 02/09-16 14:19

Historisk dag: Christiania overmaler ikoniske motiver på Pusher StreetHistorisk dag: Christiania overmaler ikoniske motiver på Pusher Street

De mange ‘No photo’-skilte, der er malet på husvægge og gavle overalt i Pusher Street bliver nu overmalet med store lyserøde hjerter. Nogle christianitter raser, imens andre jubler.

storybild

Hvis du nogensinde har sat dine fødder på Pusher Street på Christiania, ved du, at fotografer på ingen måde ikke er velkomne.

Overalt findes der store skilte med ‘No Photo’, ligesom budskabet er malet direkte på husvægge og gavle på alle indgange til Pusher Street.

Fredag morgen, da christianitter for første gang i historien selv ryddede Pusher Street for hashboder, valgte de de også at tage et opgør med ‘fortiden’, den lukkede attitude og ‘ingen billeder’-politikken.

Christiania-bruger: Lukket Pusher Street sender bare hash og vold ud i samfundet
Christiania-bruger: Lukket Pusher Street sender bare hash og vold ud i samfundet

På hver en husvæg med de ikoniske og mangeårige budskaber overmalede man store lyserøde hjerter. Et nyt ikon, der på en måde skal symbolisere Christianias genfødsel:

- Hjertet skal symbolisere alt det, som Christiania står for. Det er kærlighed og ingen vold, og det er derfor, vi tager Pusher Street tilbage, siger Uffe Gärtner fra Bøssehuset på Christiania til metroxpress, da han træder ned fra stigen med malerspanden i hånden.

Uffe har selv tidligere boet på Fristaden og er kommet der siden 1989. Derfor er det vigtigt for ham, at dette ‘unikke åndehul’ midt i byen finder tilbage til, hvad det i virkeligheden var - og stadigvæk er.

- Det her sted er unikt, og vi prøver nu at gøre noget. Vi tager sagen i egen hånd, når nu Danmark ikke vil hjælpe os, siger Uffe Gärtner og henviser til, at der er brug for en ny narkopolitik, så ikke Christiania står alene med problemerne.

- Der er brug for en legalisering af hashen. Det holder ikke, at vi herude skal sidde med det hele, lyder hans opråb.

Efter rydning af Pusher Street: Politiet spår at hashsalg rykker ud i byen
Efter rydning af Pusher Street: Politiet spår at hashsalg rykker ud i byen

Det nye budskab, de mange lyserøde hjerter og opgøret med Pusher Streets tidligere ret så restriktive foto-regler, falder ikke i god jord blandt alle christianitter. Åbenlyst skændtes folk på gaden i uoverensstemmelse over, om hvorvidt man bare med ét simpelt penselstrøg skulle overmale de historiske malerier/beskeder, som har prydet Stadens mure i årevis.

- Hvad fanden sker der? Er det en maoistisk revolution vi har gang i nu? Skal alt bare dø herude?, lød det fra én, imens Uffe stod på stigen og lagde den billedemæssige historie i graven med endnu et lyserødt hjerte.

- Det er sgu da en del af vores kultur herude. Skal den bare dø nu, eller hvad?, lød det fra en oprevet christianit, som ikke kunne holde ud at se mere og gik derfra.

Christianit: Pusherne vil blæse på resten af Christiania
Christianit: Pusherne vil blæse på resten af Christiania

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx