Af - 10/12-15 08:07

Glem vinterhi: Sådan skal københavnerne blive bedre til at bruge byenGlem vinterhi: Sådan skal københavnerne blive bedre til at bruge byen

I Danmark er vi dårlige til at bruge byen om vinteren, mener arkitektfirmaet Platant. Teknik- og miljøborgmester er enig og kalder projektet med vinterbyrum spændende.

storybild

I Canada er man især gode til at se potentiale i vinteren. Her har man blandt andet haft en konkurrence omkring de mange livreddertårne, der står tomme om vinteren og hvordan man kan bruge dem i de kolde måneder også. Det blev til 'The Sling Swing'. (Billede: Ed Butler)

En god sommerdag i København er Dronning Louisesbro et samlingspunkt for musik og 'kaffe to go'. Ved havnebadene laver folk vandbomber og slikker sol. Om vinteren er der øde.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Vi er dårlige til at bruge byen om vinteren, og det er ærgerligt, da der er et kæmpe uudnyttet potentiale, fortæller byplanlægger hos arkitektfirmaet Platant, Helene Qvist. Hun kan dog se en tendens, hvor flere faggrupper er begyndt at få øjnene op for området.

- Vinteren kan også noget – bare noget andet. Vi har en hyggekultur, der gør, at når det bliver koldt, så har vi mentalt indstillet os på, at nu skal vi være inde. Selv de kulturelle arrangementer går lidt i stå.

Arkitekt: København er blevet de unges by - se stederne her
Arkitekt: København er blevet de unges by - se stederne her

Hun fortæller, at der er mange andre kolde lande, hvor man har en helt anden kultur inden for vinterbrug af byen. I Canada er man for eksempel gode til at se potentiale i vinteren. I januar holdt Montreal en lys- og musikfestival, hvor 74.000 deltog – på trods af minusgrader.

- Vi skal lære at tænke nyt. Vi ved, at det bliver mørkt – men hvad kan mørket så? Her kan man tænke i en række lysinstallationer – for eksempel på legepladser – der gør det sjovt at bruge byen.

Borgere kæmper for at redde Nørrebros bybondegård
Borgere kæmper for at redde Nørrebros bybondegård


Derudover handler det om at bruge mere varmegivende materialer – for eksempel i bænke eller på fortorve – og holde arrangementer, hvor folk er i bevægelser.

Sidste år holdt Platant en vintersolhvervsfest i samarbejde med tagfarmen ØsterGRO. En lysinstallation var blandt andet en del af festen. Foto: Anders Find

Teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (EL), kalder projektet med vinterbyrum for spændende.

- Byliv om vinteren er lige så vigtig som om sommeren – hvis ikke vigtigere, fordi om sommeren skaber de lidt sig selv. Det er ikke underligt, at folk går i hi, når vejret er gråt, og derfor er det interessant, hvis vi kan lave nogle fede rum, der tager udgangspunkt i vejret og som vi har lyst til at være ude i.

Borgmesteren tilføjer, at det er et område, der er fokus på, og han forudser, at der vil dukke flere vinterbyrum op de kommende år, da det er den vej udviklingen går.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mimi Jakobsen forstår ikke nutidens...
bt.dk
Prins Henriks nære ven fortæller:...
bt.dk
Legendarisk DR-vært er død: Faldt om...
bt.dk
Droppede ud af skolen som 14-årig: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx