Af - 24/08-15 09:19; Opdateret: 24/08-15 10:18

Arkitekt: København er blevet de unges by - se stederne herArkitekt: København er blevet de unges by - se stederne her

I 1970’erne var København en fattig by. I dag er den rig og ung. Man har lavet en by, der skal være med i den fest, hovedstaden er blevet, siger arkitekt.

Bildstrecke im Grossformat »
Jan Christiansen har valgt en række steder i København ud, der dukkede op, blev planlagt eller ændrede sig i 00erne, der især er attraktive for de unge. Klik dig igennem galleriet og se dem her. Havnen rykkede ud i 00erne. Der opstod en masse ro- og sejlklubber, og man byggede havnebade. Det er et særsyn for turister, at vandet er rent nok til, at man kan bade i havnen, og på en sommerdag er badene tætpakket med folk. Det er ret fantastisk, mener Jan Christiansen. Er fortællingen om det multikulturelle Nørrebro. Her bor folk fra hele verden, og det har man oversat til en arkitektonisk fortælling. Superkilen er desuden interessant, fordi den indføjer uventede elementer af byinventar. Når klokken ringer ud på Zahle Skole, er det en skolegård og børn leger og dyrker idræt på pladsen. Israels Plads er blevet den dynamiske oase i byen, hvor der både er plads til roligt ophold og kropslig udfoldelse. Her holder både gamle og unge til. En af de store indsatser i 00erne var oprustningen af Sønder Boulevard. Gaden er Vesterbros svar på Superkilen og Københavns svar på den spanske rambla. Her er tale om et væsentligt byrum med masser af funktioner som sport, leg og rekreation. Det hele indrammet af en rigelig beplantning af buske og træer. Sønder Boulevard er et klassisk eksempel på, hvordan man samles i byrummene. Efter reguleringen af Nørrebrogade er en af Københavns mest hidsige trafikveje blevet et populært opholdsrum – også scene for mange byfester som for eksempel Distortion. Broen er blevet et byrum, hvor folk nærmest tager deres sofa med ned og sætter sig. Når vejret er til det, er Dronnings Louises Bro de unges dagligstue, siger Jan Christiansen.

En flok drenge hopper i vandet ved havnebadet på Bryggen. På Sønder Boulevard drikker nogle veninder vin og slikker de sidste solstråler. Der er høj musik fra et transportabelt anlæg ved Dronning Louises Bro.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

GALLERI: Så stort bliver byggeri med 1.800 boliger ved universitetet
GALLERI: Så stort bliver byggeri med 1.800 boliger ved universitetet

De unge har indtaget København. Byen er deres dagligstue, og i dag bruger man byen meget mere end man gjorde for 20 år siden, fortæller stadsarkitekt Jan Christiansen, der er aktuel med bogen ’Det ny København’, der er en guide til de byrum, der skød op i 00’erne.

Kridtmalere på Nørrebro satte verdensrekord
Kridtmalere på Nørrebro satte verdensrekord

- 00’erne har lukket byen op givet den en puls. Pludselig var der en masse penge til byen, og det gav en optimisme. Man har brugt pengene på at skabe en masse gode byrum, og det har gjort byen enormt tiltrækkende for unge mennesker, siger Jan Christiansen og tilføjer:

- København er blevet den unge by. Vi har lavet en by, der skal være med i den fest, København er blevet.

Gigantisk boremaskine laver hul igennem til Sønder Boulevard
Gigantisk boremaskine laver hul igennem til Sønder Boulevard


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx