Af - 03/02-14 13:44

Københavns Lufthavn tillader rygningKøbenhavns Lufthavn tillader rygning

Københavns Lufthavn har erstattet rygning forbudt-skiltene med vejvisere til rygeområder, og det får flere til at skode smøgerne i de røgfri områder.

storybild

Flere ryger i de tilladte områder, efter Københavns Lufthavn har fjernet sine forbudsskilte. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Tilladelse virker bedre end forbud. Det viser et nyt tiltag i Københavns Lufthavn, hvor man har fået rygerne til at ændre adfærd uden at bruge løftede pegefingre.

Københavns Lufthavn har fjernet ‘rygning forbudt’-skilte og skilter nu i stedet tydeligt med, hvor det er tilladt at tænde en smøg. Og det virker. Mere end 50 procent af rygerne i lufthavnen ryger nu kun, hvor det er tilladt, skriver Takeoff.dk.

Flere tænder sig en smøg på verdensplan
Flere tænder sig en smøg på verdensplan

Og det handler netop om ikke at løfte pegefingre, men i stedet at give et enkelt og venligt puf, et ’nudge’, siger adfærdsforsker på Roskilde Universitetscenter Pelle Guldborg Hansen, der har arbejdet med Københavns Lufthavn på at ændre rygernes uvaner.

- ‘Nudging’ kan være alt fra indretning af bygninger og lokaler til enkle skilte, farvekoder, pile på gulve og så videre, siger han til Takeoff.dk.

Totalforbud mod rygning på jobbet på vej
Totalforbud mod rygning på jobbet på vej

Knap hver fjerde passager i Københavns Lufthavn ryger, og en stor del af dem har mod reglerne tændt for cigaretterne lige uden for døre, hvor det ikke er tilladt - til stor gene for flertallet af ikke-rygere.

Før skilte-ændringen viste Pelle Guldborg Hansens observationer, at 85 procent af 1.300 rygere netop var landet eller var på vej med et fly og var gået ud for at ryge - på et ikke-tilladt sted. Lufthavnen erstattede forbudsskiltene med nye skilte og pile, der viser vej til markerede nikotin-gule rygezoner og observerede herefter 3.000 rygere.

Danskernes skod kan nå to gange rundt om jorden
Danskernes skod kan nå to gange rundt om jorden

- Og vi kunne konstatere, at det allerede i første forsøg lykkedes at halvere antallet af folk, der røg ved dørene, siger Pelle Guldborg Hansen til Takeoff.dk.

Hele området foran Terminal 2 og 3 er nu indrettet med udendørs rygebåse.
Indendørs er Københavns Lufthavn røgfri. I sommer indviede lufthavnen 120 kvadratmeter udendørs rygeterrasse ved Finger B, som også har været en succes.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Glad Astralis-spiller efter triumf:...
bt.dk
Chelsea Clinton og Ivanka Trump var...
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Sportsdirektør om racisme-bemærkning:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx