Af - 03/05-16 07:33

Tendens: Københavnerne er vilde med jord under neglene og lånehønsTendens: Københavnerne er vilde med jord under neglene og lånehøns

Grønne tiltag skyder op flere steder i byen, og københavnerne er vilde efter at være med.

Bildstrecke im Grossformat »

Byhaver, adopterede blomsterbede, urban farming og grønne tage. København spirer, og borgerne har i stigende grad fået grønne fingre. Det bekræfter flere lokaludvalg og grønne aktører i København.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

- Jeg tror, det skyldes trenden med, at vi skal være selvforsynende. Flere og flere er interesseret i, hvordan de dyrker på altanen, eller hvor de kan plukke urter og bær i lokalområdet. Vi vil gerne have muligheden for at dyrke, men stadig blive i byen, forklarer Lene Midtgaard, centerleder i Miljøpunkt Østerbro.

Nørrebros borgere jubler: ByOasen er reddet
Nørrebros borgere jubler: ByOasen er reddet

På Østerbro har de to huse med lånehøns, som borgerne kan låne. Her har interessen været helt overvældende, og der er i øjeblikket venteliste på hønsene.

- Det er en måde at trække landlivet ind i byen.

Hos Miljøpunkt Østerbro er det ligeledes sket i skifte i hvilke grønne arrangementer, der bliver afholdt. For eksempel er der en stor interesse for de såkaldte 'vilde ture', hvor der guides til, hvor på Østerbro borgerne kan finde vilde urter, planter, bær og dermed lave lokal mad.  

Grøn indsprøjtning: 300 træer popper op i København
Grøn indsprøjtning: 300 træer popper op i København

Sia Boesen, der er projektleder på Den grønne stenbro, der hører under Områdefornyelsen Nørrebro, oplever også, at man har fået øjnene op for den grønne tendens, der stammer fra byer som Berlin og New York. I takt med, at kommunen er blevet åben for, at borgerne bidrager til byens grønne områder, er interessen steget. Og der er en glæde forbundet med det grønne, fortæller Sia Boesen:

Det er en ekstrem god måde at binde et kvarter sammen på, at man dyrker og passer noget i fællesskab.

Områdefornyelsen Nørrebro får ofte henvendelser om alt fra fortovsbede til byhaver.

Landbrug i byen: Nørrebro har fået en pop op-farm
Landbrug i byen: Nørrebro har fået en pop op-farm

Mads Boserup Lauritsen er arkitekt og står bag TagTomat, der blandt andet rådgiver borgerne i, hvordan man skaber grønne fællesskaber, oplever også københavners grønne fingre:

- Der er flere og flere, der involverer sig i hverdagsagtige projekter, eksempelvis i deres egen baggård, hvor det handler om at få en hyggelig fælleshave med naboerne. Det her er ikke længere for de smarte – det er også for de mange.

Gode råd til københavneren, der vil i gang fra Sia Boesen:


Find sammen med nogle der vil være med. Venner, naboer, virksomheder… flere står stærkere og kan løfte sammen. Fortæl om ideen og få et ja fra dem, der ejer stedet.


Lokaludvalg, Miljøpunkt eller Områdefornyelse i dit kvarter kan hjælpe og du kan eventuelt søge penge.


Sæt et skilt, så andre kan se, at her er beboere på spil. Det giver respekt og folk passer mere på dit sted.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Eksklusivt på BT: Hør teaseren til...
bt.dk
Hareide afslører sin startopstilling:...
bt.dk
Klavs Bruuns tropper gør det:...
bt.dk
Otte mænd fængslet efter knivstikkeri
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx