Af - 09/09-13 20:51

Københavnere gider ikke teknisk skoleKøbenhavnere gider ikke teknisk skole

Der er brug for flere håndværkere, men hovedstadens unge vil hellere i gymnasiet. »En bombe under fremtidens jobskabelse,« mener en politiker.

storybild

Københavnske unge er ikke interesseret i håndværk, så de vælger gymnasiet i stedet for en erhvervsuddannelse. (Billede: Polfoto/Peter Hove Olesen/arkiv)

De unge i Storkøbenhavn, der søgte videre efter 9. og 10. klasse i sommer, valgte i stor stil gymnasiet. Stort set ingen søgte ind på teknisk skole.

- Det er blevet usmart i at gå på erhvervsskole i København, og så har det en vis lemmingeeffekt. Problemet er, at det kommer til at betyde, at vi må importere en masse faglært arbejdskraft fra Østeuropa, mens vi kommer til at stå med en masse unge med en studentereksamen, som de ikke rigtig kan bruge til noget, forklarer Peter Amtrup, formand for Danske Erhvervsskoler – Lederne.

LÆS OGSÅ: Overklassens børn fravælger erhvervsskoler

Alle 10 kommuner i top 10 over, hvor flest af de unge i år valgte en gymnasieuddannelse efter 9. eller 10. klasse, er hovedstadskommuner. Ni kommuner i top 10 over, hvor færrest valgte en erhvervsuddannelse, er ligeledes placeret i Storkøbenhavn.

- Sjælland har et problem, for man har lullet sig ind i en forestilling om videnssamfundet – at man bare kan leve af teori og generel viden. Man har glemt, at der også er brug for produktion og håndens arbejde. Man har en opfattelse af, at hvis du ikke får en boglig uddannelse, så bliver du taber, mener Lars Olsen, forfatter til flere bøger om uddannelse og ulighed.

Skoleelever på byggepladser
Prognoser viser, at Danmark får brug for langt flere håndværkere i fremtiden, end der i øjeblikket uddannes, og derfor skal flere af hovedstadens unge på teknisk skole, mener Erhvervsskolernes Elevorganisation.

- Der er helt klart nogle håndværkere at hente i det københavnske. Man burde profilere uddannelserne bedre – hvis man for eksempel havde sørger for ordentlige arbejdsforhold og lærepladser på metrobyggeriet, kunne man have sendt samtlige Københavns 9. klasser ud på byggepladsen en dag og lade dem gå sammen med en svend og se, hvordan det er, foreslår formand Morten Ryom, der tror, at det ville få manges øjne op for en erhvervsuddannelse.

LÆS OGSÅ: Hårde odds for Danmarks unge

I Københavns Kommune er det under syv procent, der vælger teknisk skole. Men det burde være 40 procent, mener den socialdemokratiske kandidat til Borgerrepræsentationen, Jesper Trolle Rohde, der selv er uddannet automatiktekniker på teknisk skole.

- Jobcentrene bruger erhvervsskolerne som dagtilbud til utilpassede unge, der ikke er klar til at tage en uddannelse. Det skræmmer de ressourcestærke væk, mener han. Han foreslår flere praktikpladser og bedre vejledning af de unge for at få flere over på erhvervsskolerne.

- Hvis vi ikke gør noget ved det nu, så står virksomheder og mangler faglært arbejdskraft, og så vil de flytte ud af København eller slet ikke etablere sig her. Det er en bombe under fremtidens jobskabelse i København, siger Jesper Trolle Rohde.

LÆS OGSÅ: Overklassens børn fravælger erhvervsskoler

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Elon Musk om Tesla-problemer: 'Det...
bt.dk
Simon Kjærs ven bad om et godt...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx