Af - 13/02-14 14:41; Opdateret: 13/02-14 14:57

Forsker: Eftermiddagsturen rundt om Søerne gør dig sygForsker: Eftermiddagsturen rundt om Søerne gør dig syg

Bilos er hvert år en stor årsag til blodpropper, viser ny forskning. Så løbeturen om Søerne skal helst ikke ligge i myldretiden.

storybild

Tung trafik over Fredens Bro i København. Her skal du ikke løbe mellem klokken 15 og 18 mener forsker. (Billede: Polfoto)

Du kan kvitte smøgerne, men du kan ikke forhindre bilerne i at ose. Ifølge et nyt stort studie offentliggjort i British Medical Journal øger slem luftforurening risikoen for blodpropper med 13 procent. I Danmark kan forurening være skyld i 2000 blodpropper om året, anslår Hjerteforeningen.

Jyske familiefædre skal løbe rundt i København
Jyske familiefædre skal løbe rundt i København

- Og der er ingen tvivl om, at københavnerne er mest udsatte, siger forskningschef Gorm B. Jensen. Men hvad kan man selv gøre?

- Maske for munden er noget pjat, partiklerne går lige igennem. Men man kan lade være med at løbe eller gå med hunden lige midt i myldretiden på trafikerede steder, siger han.

Københavnere dør først
Københavnere dør først

Så en eftermiddagstur rundt om Søerne, der støder op til flere veje med tung trafik, er altså no go ifølge forskeren, der dog ikke mener man skal droppe løbeturen helt.

Nye busfiltre skal mindske forurening
Nye busfiltre skal mindske forurening

I stedet kan man droppe brændeovne og stearinlys, og sørge for at få luftet stegeosen godt ud.

- Og så kan man lægge pres på sine politikere om at få den tunge trafik ud af bykernen og begrænse partikeludledningen, siger han.

Og netop dette vil socialdemokraterne gerne gøre.

- Flere steder i byen overskrider forureningen EUs grænser. Så vi vil have etableret en miljøzone, som også gælder for personbiler, hvor man kun kan køre ind, hvis man har katalysator og partikelfiltre, siger Lars Weiss (S), der sidder i teknik- og miljøudvalget.

Han tilføjer dog, at man venter på en godkendelse fra Folketinget, før man kan gå videre.

Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderede i en rapport sidste år, at der hver uge dør en københavner før tid på grund af luftforurening.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forbudt i Europa siden 2012: Nu...
bt.dk
'Porno er lig med utroskab - uden tvivl'
bt.dk
Mascha Vang afslører: To nye...
bt.dk
Ung mand dræbt i ulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx