Af - 01/12-15 12:28

Efter Gorms rasen: Kølige bønder klarer skaderne selv - byboerne griber telefonenEfter Gorms rasen: Kølige bønder klarer skaderne selv - byboerne griber telefonen

Der er stor forskel på, hvordan man håndterer ekstremt vejr. Mens folk på landet tager arbejdstøjet på, griber byboerne telefonen og ringer efter hjælp.

Bildstrecke im Grossformat »

Sådan så det ud, da Gorm rullede hen over Danmark.

Når stormen raser, træerne vælter og vandstanden stiger, er det tydeligt, at folk på landet er noget mere bekendte med vejrets luner end danskerne i byerne.

En rundspørge hos landets største forsikringsselskaber i kølvandet på stormen Gorm giver et billede af, at byboerne straks ringer efter hjælp til forsikringsselskaberne, mens man på landet venter til, man selv har fået overblik over skadernes omfang:

Efter Gorm kommer mere storm
Efter Gorm kommer mere storm

- Folk på landet er bedre til at klare sig selv. De har selv stoppet skaden, banket søm i, eller rejst carporten op, når de ringer til os, mens byboerne nærmest står og kigger på, at flagstangen vælter, siger Riccardo Pescatori, talsmand for GF Forsikring.

Flere af landets store forsikringsselskaber bekræfter tendensen om, at attituden til hårdt vejr er helt anderledes, når man kommer udenfor de store byer som København, Aarhus og Odense.

Ødelæggelser fra stormen Gorm når næppe tidligere storme
Ødelæggelser fra stormen Gorm når næppe tidligere storme

- Det er folk, som er vant til den slags vejr, og som selv fikser tingene. Vi havde en episode i Nordjylland efter et skybrud. I byerne råbte folk op om genhusning – og det fik de selvfølgelig – men da vi nåede ud til en gård med et ældre ægtepar, forklarede de, at de bare sov i stalden sammen med dyrene, siger Brian Wahl Olsen, der er skadedirektør i Alm. Brand.

Ifølge Jens Langergaard, kommunikationschef i TopDanmark, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at byboerne er hjælpeløse. De har bare ikke samme muligheder:

Gorm væltede 100 containere på Aarhus Havn: - De lå over det hele
Gorm væltede 100 containere på Aarhus Havn: - De lå over det hele

- Byboerne har ofte ikke de samme redskaber, som de, der bor på landet, tæt på vestkysten og fjordene. Her er de også mere vant med voldsomt vejr, og mange har en pumpe og en motorsav liggende.

Gorm rev toppen af boligblok: - Der ligger tag over det hele
Gorm rev toppen af boligblok: - Der ligger tag over det hele

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu får kokain-dommen konsekvenser for...
bt.dk
Første dom i Se og Hør-sag - kendis...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Voldsmand fra tog efterlyses: Har du...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx