Af - 31/03-14 09:16

Luftforurening faldt drastisk under halvmarathonLuftforurening faldt drastisk under halvmarathon

København var stort set bilfri under VM i halvmarathon, og det gjorde luften næsten ren for en dag.

storybild

(Billede: Polfoto)

Det var langt sundere end normalt at bevæge sig rundt i København i lørdags, også selv om man ikke havde løbeskoene på. Målinger viser nemlig, at luftforureningen var ned til en sjettedel af det normale under VM i halvmarathon, hvor meget af byen var spærret af.

Forsker: Eftermiddagsturen rundt om Søerne gør dig syg
Forsker: Eftermiddagsturen rundt om Søerne gør dig syg

- Det her viser, at det gør en kæmpe forskel om der er biler eller ej. Luften var ikke helt ren, men det var en kraftig reducering, siger Anne-Mette Wehmüller, der er centerleder for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, der foretog målingerne.

Udenlandsk luft dræber københavnere i massevis
Udenlandsk luft dræber københavnere i massevis

Mange steder i byen overskrider luftforureningen EUs grænseværdier, blandt andet ved HC Andersens Boulevard, hvor der i lørdags ‘kun’ blev målt 7.700 partikler/cm3 mod de sædvanlige 40-50.000.

- Jeg var selv overrasket over i hvor høj grad man faktisk kunne mærke det, og det var også det, jeg hørte fra folk, der kom forbi og talte med os, siger Anne-Mette Wehmüller.

Møgbeskidt luft slår københavnerne ihjel
Møgbeskidt luft slår københavnerne ihjel

Hun mener derfor, at politikerne - ud over at se på den tunge trafik og dieselbusserne - også burde overveje at indføre bilfrie søndage, så borgerne kan mærke forskellen og måske føle, at det er det værd, at foretage de ofre, der skal til for at gøre byen renere.

Luften testes under VM i halvmarathon
Luften testes under VM i halvmarathon

Den idé synes Københavns teknik- og miljøborgmesteren er spændende.

- Men jeg tror det er vigtigere er at få gjort noget ved trafikken i hverdagen, for vi ved jo at forureningen er sundhedsskadelig, siger Morten Kabel (EL), der blandt andet ønsker at skabe en Ren Luft Zone efter tysk forbillede, hvor de mest forurendende biler ikke må køre ind.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx