Af - 01/12-16 06:13

Otte timers overvågning kostede 50.000 kronerOtte timers overvågning kostede 50.000 kroner

Københavns Politi brugte små 50.000 kroner på i alt fire kameraer til at overvåge Pusherstreet. Kameraerne, hvor af to af dem aldrig blevet fundet igen, var aktive i i alt otte timer.

storybild

(Billede: Liselotte Sabroe)

- Om det tager tre, seks, ni eller 12 måneder, det må tiden vise. Så længe vi kan identificere købere og sælgere, så vil vi gøre det.

Svaret kom fra Dannie Rise, chef for Task Force Pusherstreet, og refererer til perioden, to kameraer skulle blive hængende på Christinia, efter Københavns Politi satte dem op den 23. september.

10.-mand fængslet i sag om 144.000 joints på Christiania
10.-mand fængslet i sag om 144.000 joints på Christiania

Dannie Rises spådom viste sig dog at være fejlslagen, for samme dag - helt præcis seks timer senere - blev de to kameraer revet ned og stjålet.

Dagen efter satte politiet yderligere to kameraer op, men efter blot to timer led de samme skæbne.

En aktindsigt fra Københavns Politi viser samtidig, at kameraerne - såkaldte PTZ-kameraer (pan, tilt og zoom, red.) - kostede 12.000 kroner stykket eksklusiv moms.

Københavns Politi brugte altså 48.000 kroner på fire kameraer, der samlet var aktive i otte timer. To af de fire kameraer er aldrig dukket op, imens de sidste to ikke længere er funktionsdygtige.

Hvor mange ressourcer, politiet brugte på opsætning, monitorering og overvågning af optagelser, ønsker de ikke oplyse. Dog står der i aktindsigten; "at der i sagens natur er tale om meget begrænset antal timer".

Politiet afslører jointfabrik på Christiania - ni anholdt
Politiet afslører jointfabrik på Christiania - ni anholdt

Om pengene var godt givet ud, har Dannie Rise svært ved at svare på:

- Det spørgsmål kan man jo stille sig selv hver gang, man foretager sig noget derude. Jeg synes, det er svært at svare på, for det koster penge at bekæmpe organiseret hashhandel. Og var kameraerne blevet hængende, og projektet lykkes, havde det været en minimal investering i forhold til outcome, siger han og understreger, at det var umuligt at forudse, at overvågnings-eventyret på Christiania blev så kort, som det gjorde:

- Jeg synes, det var rigtig ærgerligt, at de ikke fik lov til at hænge. Men jeg mener ikke, man kunne have forudset, at kameraerne ville blive revet ned. For intet på Christiania kan forudses. Det ville have været smukt, men der var onde kræfter, der ville det anderledes, siger Dannie Rise, som over tid håber på, at der vil opstå nye muligheder for igen at overvåge Pusher Street.

Når I kigger tilbage, kunne I så ikke have sparet kameraerne på andendagen, når I nu så, hvad der skete, efter I havde sat kameraerne op den første gang?

- Som sagt er tingene uforudsigelige på Christiania. Og grunden til, at vi gjorde det anden gang, var, at vi havde håbet på, at gode kræfter derude havde snakket med de onde om at lade kameraerne hænge. Sådan gik det desværre ikke, sigere Dannie Rise.

Hash-forsker: Salget flytter sig blot væk fra Christiania
Hash-forsker: Salget flytter sig blot væk fra Christiania

Efter Christianitterne valgte at rydde Pusher Street for hashboder og handlende den 2. september, har hashhandelen fundet sin vej tilbage til Fristaden. Dog har det ifølge Politiken nået et nærmest historisk lavpunkt.

- Vi vurderer, at handlen er reduceret til i hvert fald en fjerdedel af, hvad den var, før boderne blev revet ned, siger politidirektør i Københavns Politi, Thorkild Fogde.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morgenmadsprodukt kaldes tilbage:...
bt.dk
Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Erhvervsmanden Carl Christian Nielsen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx