Af - 16/04-15 10:13

Ud med tiggerne: DF og K klar med bødestraf og udvisningUd med tiggerne: DF og K klar med bødestraf og udvisning

Tiggeri er ulovligt, men bliver sjældent straffet. Nu vil DF og K gå benhårdt efter udenlandske tiggere med bødestraf. Justitsminister Mette Frederiksen kalder udmeldingen for 'stakkelhaderi'.

storybild

Civilklædte politibetjente fra Udlændingekontrollen på arbejde i Aarhus. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Der er flere og flere pågående tiggere på gaden, og ofte kommer de i organiserede grupper fra udlandet.

Tiggere afslører: Betaler 800 kroner for en plads i byen
Tiggere afslører: Betaler 800 kroner for en plads i byen

Det mener Dansk Folkeparti og De Konservative, som nu vil fjerne dem ved at indføre bødestraf for tiggere i stedet for den nuværende mulighed for fængsel, der sjældent benyttes.

Tal fra Rigspolitiet viser, at kun fem personer fik domme for at tigge i perioden 2008-2012, og selv om politiet siden har styrket indsatsen på området, mener de to partier, der kan gøres mere.

Nobelprismodtager: Giv ikke penge til tiggere
Nobelprismodtager: Giv ikke penge til tiggere

- Vi vil ikke gå efter dem, der spørger til en busbillet, men i stedet den organiserede form, hvor store grupper fra Østeuropa kommer hertil og spekulerer i det. De skal have bødestraf og derefter en udvisning. Når vi har så få sager med domme, har de ingen respekt for reglerne, siger Peter Skaarup, DF's retsordfører .

Siden 2013 har Udlændingekontrollen - en særlig enhed i Københavns Politi – gået målrettet efter kriminelle udlændinge. Også dem, der tigger. Her har man set en stigning i tilstedeværelsen af ikke herboende udlændinge, som begår kriminalitet i København, men ifølge vicepolitiinspektør Tom Struve har politiet styr på situationen:

TV: Chokerende video viser hvordan en tigger behandles
TV: Chokerende video viser hvordan en tigger behandles

- Det har helt sikkert været et stort problem i 2013, men vi har godt fat i dem. Vi har i politiet brugt lovgivningen, der er rettet mod dem, der ikke bor her i landet, og det gælder alt fra flaskesamlere til tiggere. Vi kan mærke en effekt, og vi kan se, der er færre af dem på gaden nu i forhold til tidligere, siger Tom Struve, som ikke vil forholde sig til det nye forslag, men siger:

- I Københavns Politi har vi brugt den nuværende lovgivning til den tryghedsskabende indsats i København, og den har medvirket til at skabe øget tryghed og givet færre forstyrrelser af den offentlige orden.

Vildt! Alt ændrer sig for hjemløs tigger, da han tager jakkesæt på
Vildt! Alt ændrer sig for hjemløs tigger, da han tager jakkesæt på

Justitsminister Mette Frederiksen (S) mener ikke, man skal gå mere målrettet efter tiggere, som i forvejen er udsatte mennesker:

- Beslutningsforslaget virker som et udtryk for 'stakkelhaderi', og det bryder jeg mig ikke om. Når en person tigger på gaden, er det ofte udtryk for sociale problemer, som næppe løses ved at straffe den pågældende med højere bøder.

DF vil inddrage ekstremisters velfærdsydelser
DF vil inddrage ekstremisters velfærdsydelser

Dog slår ministeren fast, at hun gerne vil se nærmere på, om der er brug for at styrke indsatsen imod mere eller mindre organiserede grupperinger af udenlandske kriminelle, som kommer hertil og skaber utryghed - eksempelvis ved trickspil.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx