Af - 12/01-17 12:41

Næsten hver femte københavner har stjålet en cykelNæsten hver femte københavner har stjålet en cykel

I en ny undersøgelse indrømmer 17,8 procent af københavnerne at have stjålet en cykel. Typisk sker det i forbindelse med en bytur.

storybild

De stjålne cykler bliver typisk brugt til at transportere folk til eller fra byen, når de har været på druk. (Billede: Scanpix/arkiv)

Din promille er stukket af for længst, du står på gaden, klokken er fem om morgenen – og du skal bare hjem – nu. I cykelstativet ved siden af står en række faldefærdige cykler. Nogle af dem er sikkert ikke låste. Hvad gør du?

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

I en ny spørgeskemaundersøgelse fra Københavns Kommune svarer 17,8 procent af københavnerne, at de på et tidspunkt har stjålet en cykel. 86 procent angiver, at det er sket på vej i eller hjem fra byen.

- Når folk er fulde, flytter deres normer sig markant, og du er mere tilbøjelig til at stjæle en cykel, siger adfærdsforsker fra Roskilde Universitet, Pelle Guldborg Hansen.

Simple råd stopper cykeltyven
Simple råd stopper cykeltyven

70 procent betegner den cykel, de har stjålet til at være ’meget slidt’ eller ’kunne næsten ikke køre’, viser undersøgelsen, der er beskrevet i rapporten ’Rapport om efterladte cykler’. Ifølge Pelle Guldborg Hansen kan det netop være en ’undskyldning’ for at tage cyklen:

Du begynder at lede efter grunde, der fritager dig fra at overholde normen. Hvis en cykel ser slidt eller forladt ud, bliver det en belejlig undskyldning for, at du godt må tage den – selv om du godt ved, at det er forkert.

Politiet advarer: Sådan plyndrer kriminelle dig, når du holder for rødt
Politiet advarer: Sådan plyndrer kriminelle dig, når du holder for rødt

I undersøgelsen svarer 17 procent ganske rigtigt også, at de er lidt eller helt enige i, at det er okay at tage en cykel, hvis den er gammel og ulåst. For mange er den stjålne cykel desuden kun et middel for at komme fra a til b. 42 procent svarer, at de efterlod cyklen efter en enkelt tur.

Er dit gear også frosset fast i dag? Sådan varmer du det op
Er dit gear også frosset fast i dag? Sådan varmer du det op

I København blev der i de første ni måneder af 2016 anmeldt 12.288 cykeltyverier, viser tal fra Danmarks Statistik.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Dansk designer forbavset over vare i...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx