Af - 11/02-14 14:20; Opdateret: 11/02-14 14:33

Ældgammel storryger fundet ved Holmens KirkeÆldgammel storryger fundet ved Holmens Kirke

Bunkevis af gamle skeletter er netop blevet gravet op ved Holmens Kirke. Nu skal deres hemmeligheder afsløres.

storybild

'Storrygeren' kalder arkæologerne denne herre, der døde da han var omkring 40 år på et tidspunkt i løbet af 1700 eller 1800-tallet. Hullet mellem hans tænder erkommet, fordi han ofte havde sin kridtpibe sidende i munden. (Billede: Nationalmuseet)

En storryger, en tandløs olding og et rod af gamle børneknogler. Det er hvad en professor på Københavns universitet snart får ind ad døren sammen med mange flere kasser med gamle skeletter.

I alt 168 skeletter er blevet gravet op uden for Holmens Kirke i København i forbindelse med et byggeri, og de skal nu undersøges.

3000 år gammel pige får nyt 'kluns'
3000 år gammel pige får nyt 'kluns'

- Når vi først får kigget på dem, så kan vi sige noget om, hvordan folk levede i den allertidligste industrialisering, som var en tid med mange omvæltninger, fortæller professor Niels Lynnerup fra Antropologisk Laboratorium ved Retsmedicinsk Institut.

Det er Nationalmuseet, der har gravet de mange skeletter op, som alle er lagt i jorden i løbet af 1700- og 1800-tallet. Mængden gør, at man vil kunne sige noget om generelt om folks vaner og sundhed i en periode, hvor der endnu ikke fandtes et rigtigt sundhedsvæsen eller ligende historiske kilder.

Vinduer sprækker i Vikingeskibsmuseet
Vinduer sprækker i Vikingeskibsmuseet

- Vi vil kunne tjekke deres alder, dødsårsag og køn, og så om de viser tegn på for eksempel syfilis eller tuberkulose, som mange levede med dengang, siger han.

Et skelet man allerede ved lidt om, har fået tilnavnet ‘storrygeren’af arkæologerne. Han var en høj mand på omkring 40 år, der var meget glad for sin kridtpibe. Så glad, at han fik et slidhul i sine tænder efter piben, som han har haft i mundvigen.

- Det her er jo en periode, hvor både tobak og sukker bliver almindeligt, og det kan vi også tydeligt se på skeletterne, fortæller Annemette Kjærgaard, der er arkæolog ved Nationalmuseet. Hun har dog ikke noget bud på, hvad der har taget livet af storrygeren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensberømt ø lukker
bt.dk
Økonomer: Nu bliver boligfesten...
bt.dk
Champions League-chanceorgie! Zidanes...
bt.dk
Her er sidste deltager i 'Toppen af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx