Af - 10/09-15 22:36

Gymnasie dropper karakterer for at bekæmpe stressGymnasie dropper karakterer for at bekæmpe stress

I 1.t har man droppet karakterer i de fleste fag blandt andet i håb om at afhjælpe stress.

Bildstrecke im Grossformat »

De sidder i tre rækker i de nye hvide lokaler på Øregård Gymnasium i Hellerup. Foran tavlen står Sebastian Gulmann og vifter med armene, mens han dirigerer undervisningen. Udefra ligner det en helt normalt dansk gymnasieklasse – men det er det ikke. I 1.t har man nemlig valgt at droppe karaktererne i de fleste fag.

- Vi er rigtig interesseret i at se, hvordan de reagerer på ikke at få karakterer – især i forhold til deres trivsel, siger klasselærer Sebastian Gulmann, som sammen med skolen og Undervisningsministeriet har været med til at planlægge forsøgsordningen.

Nye tal fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning viser, at hver anden gymnasieelev enten ofte eller dagligt føler sig meget presset. Det pres, håber Sebastian Gulmann, at skolen kan være med til at afhjælpe ved at fjerne karaktererne.

- De her tal har en tilbøjelighed til at give eleven en fornemmelse af ubehag, specielt når der måske ikke er nogen rigtig forklaring forbundet med karakteren, siger klasselæreren.

Psykolog Claus Aage Okkels har i 11 år arbejde med pressede gymnasie, mens han har været tilkoblet syv gymnasier i Nordjylland. Han kan lide idéen om et – delvist – karakterfrit miljø.

- Det er ikke så jeg klapper i hænderne og synes, at vi skal indføre det i alle gymnasier. Jeg tror, mange vil føle en form for lettelse. Men i og med der stadig er en slutkarakter, fritager det dem ikke helt for at tænke på, hvordan de klarer sig, siger Claus Aage Okkels.

Psykologen understreger, at det ikke kun er karakterræset, som er med til at give gymnasieelever stress.

- I dag skal man også have en kæreste, gå i det rigtige tøj, have et erhvervsarbejde, tjene penge og gå i fitness tre gange om ugen, siger Claus Aage Okkels.

Det samme oplever Sebastian Gulmann, som mener, at skolen i høj gra kan være med til at presse de unge i deres dagligdag.

- I de evalueringssamtaler vi har med dem allerede, giver de udtryk for, at de har svært ved at få enderne til at gå op på grund af det arbejdspres, de oplever på skolen, siger klasselæreren.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx