Af - 14/06-16 14:13

Ny udstilling: Vennebøger skal vise fællestræk mellem danskere og flygtningeNy udstilling: Vennebøger skal vise fællestræk mellem danskere og flygtninge

15 flygtninge har bidraget til den nye kunstudstilling ’Vennebogen’ på Byens Hegn på Frederiksberg.

Bildstrecke im Grossformat »

Yndlingsfarve, livret og drømmejob. Det er nogle af de ting, som 15 flygtninge har forholdt sig til i den nye kunstudstilling ’Vennebogen’, der søndag blev sat op på Byens Hegn ved Frederiksberg Metro.

Flere flygtninge modtager nu integrationsydelse
Flere flygtninge modtager nu integrationsydelse

Kunstner Katrine May Hansen står bag udstillingen, der tager udgangspunkt i de vennebøger, som mange genkender fra skoletiden. Her er 15 flygtninge mellem 17 og 55 år blevet spurgt ind til basale ting, men også deres savn, drømme og visioner.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MXKØBENHAVN her.

Hensigten er at vise, at danskere og flygtninge trods forskellighederne har meget til fælles.

- Vi har alle hørt barske historier om flygtninge, så det er et forsøg på at lave et mere lavmælt indspark i debatten. Lad os nu snakke sammen og få sat ansigt på de mennesker, vi taler så meget om, som er lige så forskellige fra hinanden, som vi er, siger Katrine May Hansen.

31-årige Mohammed er blandt deltagerne i projektet, og han mener, det er vigtigt for integrationen.

- Mange danskere kender ikke de nye mennesker, der er kommet til, og derfor har de brug for at lære os at kende. Det er vigtigt at vise, at alle flygtninge ikke er ens, og at vi er forskellige mennesker med forskellige erfaringer, interesser, drømme og så videre, siger han.

31-årige Mohammed, der har bidraget til udstillingen (Foto: Stefan Nielsen).

Mohammed kom til Danmark fra Syrien for otte måneder siden og har de sidste tre måneder boet på Solbjerg, der er et bosted for flygtninge på Frederiksberg. Her bor han sammen med andre flygtninge, der ligesom ham selv drømmer om et nyt liv i Danmark – blandt andet 22-årige Max, der også har været med til at lave udstillingen.

- I begyndelsen var det meget svært, og jeg savnede min familie meget. Jeg kom alene, havde ingen venner her og kunne ikke tale dansk særligt godt. Men nu går det bedre. Jeg vil gerne starte fra nul, færdiggøre en uddannelse, få nye venner og et nyt liv, siger Max, der også kom til Danmark fra Syrien.

Danmarks første velkomsthus for flygtninge åbner i dag
Danmarks første velkomsthus for flygtninge åbner i dag

Både Max og Mohammed fortæller, at de ikke har set deres familie i flere år, og at savnet og uvisheden kan gøre hverdagen hård. Men de er begge glade for at være i Danmark, hvor de føler, at de er blevet godt modtaget af langt de fleste.

- Mange sagde til mig, at jeg ikke skulle tage til Danmark, fordi danskerne ikke kan lide flygtninge. Men virkeligheden er en helt anden. Der er virkelig mange søde mennesker og mange, der gerne vil hjælpe. Mit håb er, at vi alle kan arbejde sammen for at skabe en god fremtid, siger Mohammed.

Du kan finde de vennebøger, som Mohammed og Max har udfyldt, i artiklens galleri.

Eritreer mistænkt for massiv menneskesmugling er anholdt
Eritreer mistænkt for massiv menneskesmugling er anholdt

10.000 er druknet i Middelhavet siden 2014
10.000 er druknet i Middelhavet siden 2014

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx