13/09-13 12:45

Minister redder kirker i København fra lukningMinister redder kirker i København fra lukning

Lukningstruede kirker i København og på Frederiksberg overlever alligevel med afgørelse fra kulturministeren.

storybild

Lukningstruede kirker i København og på Frederiksberg overlever alligevel med afgørelse fra kulturministeren. (Billede: Wikimedia Commons)

Kulturminister Marianne Jelved (R) fritager seks lukningstruede københavnske kirker fra nedlæggelse.

Dermed går ministeren imod en indstilling fra Københavns Stiftsråd om at lægge i alt 14 københavnske kirker i graven.

Med kulturministerens afgørelse er det kun de otte kirker, hvor biskoppen og menighedsrådene har været enige om nedlæggelsen, der tages ud af kirkelig brug.

LÆS OGSÅ: Mand sagsøger kirkeklokker: Ødelagde mit ægteskab

De seks kirker, hvor menighedsrådene har protesteret mod lukningen, får derimod lov til at overleve.

- Det materiale, som biskoppen fremlagde, begrunder ikke i tilstrækkeligt omfang, hvorfor netop disse seks kirker bør nedlægges. Der er ikke det nødvendige materiale til konkret sammenligning med andre kirker i København eller på Frederiksberg.

- Endvidere finder ministeren det heller ikke tilstrækkeligt godtgjort, at kirkeøkonomiske behov nødvendiggør lukning af de pågældende kirker på nuværende tidspunkt.

- Ministeren finder derfor samlet set, at der ikke er tilstrækkelige begrundelser for at følge biskoppens indstillinger og nedlægge de seks kirker imod menighedsrådenes ønske, lyder det i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

De seks kirker, der i sidste øjeblik redder livet, er Skt. Pauls Kirke, Tagensbo Kirke, Ansgarkirken og Aalholm Kirke i København samt Skt. Lukas Kirke og Solbjerg Kirke på Frederiksberg.

LÆS OGSÅ: Ærkebiskop bortført - konen smidt i busk

Kulturminister Marianne Jelved uddyber over for Ritzau, at Københavns Stift ikke har givet en god nok begrundelse for lukningen af de kirker, hvor menighedsrådene har modsat sig lukning.

- Jeg har ikke underkendt, at der kan være behov for at tage 14 kirker ud. Men vi har ikke fået fyldestgørende materiale, der viser, hvorfor den ene konkrete kirke skal tages ud, når nabokirken ikke skal.

- Det her er ikke en politisk beslutning, det er en faglig vurdering. Jeg vil blive meget forbavset, hvis nogen, når de går ned i sagerne, vil kunne finde, at det ikke er sagligt funderet, siger hun.

Samtidig opfordrer hun Københavns Stift til at finde andre måder at sænke omkostningerne på end ved at lukke kirkerne.

- Det er bemærkelsesværdigt, at omkostningerne ved at drive en kirke i København er meget højere end i Aarhus. Det kunne give anledning til, at man måske skulle undersøge, om der er effektiviseringsmuligheder i København, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Elon Musk om Tesla-problemer: 'Det...
bt.dk
Dansk skuespiller var alle vegne...
bt.dk
Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Tv-ekspert stiktosset over p-afgift:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx