Af - 07/07-15 09:14

Nu rykker Jobpatruljen ud for at sikre ungarbejdernes rettighederNu rykker Jobpatruljen ud for at sikre ungarbejdernes rettigheder

I de her uger kører Jobpatruljen ud for at gøre de unge klogere på deres rettigheder. Sidste år blev de nemlig overtrådt hos næsten syv ud af 10.

storybild

Jobpatruljen besøger blandt andet supermarkeder for at snakke med de unge og undersøge, om de arbejder under de rigtige forhold. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Sommerferien er startet for størstedelen af de unge mennesker, og for mange betyder det, at skolen er byttet ud med arbejde.

I den forbindelse rykker Jobpatruljen, der er en oplysningskampagne over for 13-18-årige med fritidsjob, i de her uger ud i hele landet for at høre de unge om deres rettigheder.

Og der er masser at spørge om, for 68 procent af de unge, som sidste år blev interviewet i Hovedstadsområdet, arbejder et sted, hvor der har været overtrædelser af reglerne for deres ansættelsesforhold.

Job-kaos i sommer-Danmark: Regelbrud i seks ud af syv fritidsjob
Job-kaos i sommer-Danmark: Regelbrud i seks ud af syv fritidsjob

I København starter Jobpatruljen med at køre ud til ungarbejderne i dag. Det bliver blandt andet med et fokus på cafeer og restauranter, fortæller Yeliz Alpata, der er lokalkoordinator for Hovedstaden.

- Det er der, hvor vi ser de største problemer, blandt andet med unge, der skænker alkohol. Men vi besøger selvfølgelig også detailbutikker og lignende, for der er også problemer med, at de unge mangler ansættelseskontrakter og ikke får løn under sygdom, siger hun.

Jobpatruljens rapport fra 2014 viste flere forskellige problemer med de unges ansættelsesforhold. Metroxpress har samlet en oversigt, som du kan læse her.


Kilde: Jobpatruljens rapport 2014 baseret på 11.593 virksomhedsbesøg.

Pas på: 'Kvalitets'-bikinier er billige ebay-bikinier
Pas på: 'Kvalitets'-bikinier er billige ebay-bikinier

På resten af Sjælland har Jobpatruljen været i gang siden onsdag i sidste uge, og her har de blandt andet lagt mærke til, at flere unge har problemer med, hvor meget de må løfte.

- Vi oplever, at mange fortæller os, at de en gang imellem har ondt i ryggen. Det behøver ikke at have noget med deres arbejde at gøre, men det er bekymrende, at de får det så tidligt, og derfor siger vi til dem, at de skal sørge for at passe på sig selv, siger Tina Leire, der er lokalkoordinator for Sjællands-området.

Kommune talte usandt: Brugte knap to millioner på Caribien-ture
Kommune talte usandt: Brugte knap to millioner på Caribien-ture

Tina Leire nævner ligesom Yeliz Alpata problemet med, at en del ikke får løn under sygdom, men også, at mange ikke kender deres rettigheder. Det er dog ikke noget, som arbejdsgiverne bevidst skjuler for de unge.

- Det virker til at være uvidenhed, og vi møder flere arbejdsgivere, som meget gerne vil høre, hvad vi spørger ungarbejderne om, så de selv kan blive bedre. Og det er jo også en oplysningskampagne, som vi er i gang med, så vi kan forhåbentligt gøre både dem og de unge klogere på deres rettigheder, siger Tina Leire.

Jobpatruljen kører rundt til ungarbejderne i København til og med uge 30, mens de slutter en uge før på Sjælland.


LÆS OGSÅ: Rådhuspladsen: Mand affyrer snydepistol under tumult

LÆS OGSÅ: 'Mistænkelig mand' anholdt nær Københavns Lufthavn

LÆS OGSÅ: Politiet løslader 18 kørelærere og elever i København

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Michael Dyrby: Ubåds-sagen skal...
bt.dk
Skægtrimmer trækkes tilbage - kan...
bt.dk
LIGE NU: Politiet rykker ud til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx