Af - 17/12-15 08:33

GALLERI: København og Frederiksberg tester vinterbyrum - se dem herGALLERI: København og Frederiksberg tester vinterbyrum - se dem her

Til januar får Frederiksberg og København fem nye vinterbyrum, der skal teste, hvordan vi kan blive bedre til at bruge byen i de kolde måneder.

Bildstrecke im Grossformat »
Byhaverne er rigtig fede om sommeren og danner rammen om et fællesskab. Det er synd, at de dør ud om vinteren – bare fordi planterne dør. I vinterudgaven af byhaven kommer der en form for åben pavillon og en ovn. Det skal skabe varme, og samtidig har man fornemmelsen af at være udenfor. Desuden vil der arrangeres en række arrangementer, hvor der laves mad ved ovnen, og dermed fortsætter fællesskabet. Mange legepladser i København er meget mørke om aftenen. Fordi det er vinter bliver dagen meget kort, og selv om børnene egentlig gerne vil lege, så kan de ikke, fordi det er mørkt. Det vil Platant sætte til debat. Hvorfor er der ikke bedre lys på legepladserne? Her forsøger arkitektfirmaet sig med lys i legeredskaberne, der faktisk gør legepladsen endnu sjovere netop på grund af mørket. Parken er transitsted med meget trafik, og her tager Platant udgangspunkt i busskuret. Det er tit koldt at stå og vente på bussen, men det kan man afhjælpe, hvis man tænker i andre materialer til bænkene og gulvbelægningen. For eksempel afgiver skumgummiplader mere varme. Derudover vil det også være en god idé at tænke mere lys ind i designet. Her kommer der også mere lys op, der skal give borgerne en ny oplevelse. Pointen med vinterbyrummene er ikke at få folk til at sidde ned to timer. Men hvis de får en oplevelse fra a til b, og der er et lyspunkt på vejen eller et sted, man kan varme sine hænder, er det en stor forbedring. Her vil Platant lave et forsøg med et blødere fortorv for at sætte spørgsmålstegn ved de velkendte materialer, vi ser overalt i byen og normalt ikke tænker nærmere over. Fortovet vil have lys i sig, og være mere behageligt og varmere at gå på. Fortovet løftes op i flere forskellige højder, så folk kan klatre lidt rundt, og dermed bliver der skabt mere bevægelse. 

Om vinteren står gaderne i langt højere grad tomme end om sommeren. Vi har en 'hygge-kultur', der gør, at vi bliver indendørs, forklarer Platant, der gerne vil sætte vinterbyen til debat - et emne, arkitektfirmaet har beskæftiget sig med siden 2012.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Derfor vil de i januar præsentere en vinterrute på Frederiksberg og i Københavns nordvestkvarter.

- Vi tager fat i nogle velkendte elementer, man er vant til at se i bybilledet, og så har vi prøvet at nyttænke dem, fortæller byplanlægger hos Platant, Helene Qvist.

Med opbakning fra områdefornyelserne Nordre Fasanvej Kvarteret og Fuglekvarteret og Sharing Copenhagent tester Platant fem forskellige vinterløsninger i byrummet. Du kan se de fem byrum i galleriet ovenfor.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx