Af - 11/06-15 10:53

Nye pantholdere: Nu behøver Michael ikke rode rundt i skralderenNye pantholdere: Nu behøver Michael ikke rode rundt i skralderen

Lige nu testes der pantholdere på udvalgte skraldespande. Her kan man sætte sin flaske eller dåse i stedet for at smide den ud. For en af byens pantsamlere gør det en stor forskel.

storybild

Michael Pedersen lever af samle dåser og flasker. Mange af dem finder han rundt omkring i byens skraldespande. Lige nu tester kommunen en pantholder på affaldsspandene. (Billede: Anders Malling Beck & Andreas Hein)

Hvert år forsvinder der på landsplan pant for langt over 100 millioner kroner. En stor del flaskerne og dåserne ender i de københavnske skraldespande. Her fiskes de enten op af byens flaskesamlere eller går til spilde.

Slut med at smide pant i skraldespanden: Se den smarte løsning
Slut med at smide pant i skraldespanden: Se den smarte løsning

Netop derfor er Københavns Kommune nu begyndt at teste pantholdere på skraldespandene ved Halmtorvet, Hovedbanegården og på Sønder Boulevard, der er er udvalgt til forsøgsområder.

- Med et meget enkelt tiltag sørger vi både for en højere grad af affaldssortering og genanvendelse. Samtidig gør vi livet lidt lettere for nogle af vores udsatte borgere, som har pant som en vigtig del af deres indtægtskilde, siger Teknik - Miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten.

Pantsamler-vest hjælper Noboman mod chikane: 'Folk kan være lede'
Pantsamler-vest hjælper Noboman mod chikane: 'Folk kan være lede'

Mere værdigt
55-årige Michael Pedersen, der er pantsamler, tager godt imod det nye initiativ.

- Det er mere værdigt end at skulle stikke hele armen ned i en møgbeskidt skraldespand, siger Michael Pedersen, der er arbejdsløs og efter udsagn ikke modtager så meget som en krone i kontanthjælp, fordi han har valgt at beholde sin andelslejlighed.

- Så jeg lever af at samle pant. Jeg bruger vel en tre-fire timer om dagen, så jeg kan få råd til mad, siger han.

Testperioden med de påsatte pantholdere løber til og med august 2015, og hvis det viser sig, at pantsamlere, københavnerne og byens gæster tager godt imod ordningen, så er planen at udvide antallet til flere af byens affaldskurve, oplyser kommunen.

Jesper, Kenneth og Dave vil hente dine tomme flasker
Jesper, Kenneth og Dave vil hente dine tomme flasker

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx