Af - 31/08-15 10:27; Opdateret: 31/08-15 17:23

Mænd, mænd, mænd: Ligestilling på vejen er HELT skævMænd, mænd, mænd: Ligestilling på vejen er HELT skæv

Størstedelen af vejene i København og Aarhus er opkaldt efter mænd. Det er et problem for ligestillingen, mener ligestillingsfortaler.

storybild

Der er ikke meget vejligestilling mellem mænd og kvinder i Danmarks to største byer. (Billede: Polfoto/Jens Dresling)

Hellere H. C. Andersen end Liva Weel.

En tur i København og Aarhus' gader tyder på, at der er forskel på mænd og kvinder - i hvert fald når det kommer til at få en vej opkaldt efter sig.

Mere end 8 ud af 10 veje i København, der er opkaldt efter historiske eller kendte personer, har nemlig fået sit navn efter en mand, viser metroxpress' optælling.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Ud af hovedstadens 291 'personveje' er hele 248 opkaldt efter mænd - kun 43 veje er navngivet efter kvinder.

Ser man på det samlede antal veje udgør kvindenavnene kun 1,5 procent mod mændenes 9,1 procent.

Se fordelingen mellem kvinde- og mandeveje i København her:

Endnu værre ser det ud i Aarhus, hvor mere end 9 ud af 10 veje er opkaldt efter mænd.

Her er hele 213 ud af 231 veje opkaldt efter mænd - kun 18 veje er navngivet efter kvinder.

Og det er et problem for ligestillingen, mener forkvinde i foreningen Selskab for Ligestilling, Ulrik Frost:

København får tre nye 'motorveje': Vil du bo på Dieselvej?
København får tre nye 'motorveje': Vil du bo på Dieselvej?

Det er ikke et problem i sig selv, at en vej er opkaldt efter en mand, men det betyder noget i det store billede. Tallene er et bevis på, at vi historisk set har vægtet mænd højere end kvinder

Ulrik Frost opfordrer derfor til, at landet to største kommuner bliver mere bevidste om at udligne kønsforskellen - også selv om det kommer til at tage mange år.

Den holdning deler Morten Kabell, Teknik- og Miljøborgmester og formand i Vejnavnenævnet, der står for at navngive vejene i hovedstaden.

Her er svenskernes 'nye' ord for vagina
Her er svenskernes 'nye' ord for vagina

- Et bykort fyldt med mandenavne udtrykker, at det kun er mænd, der er noget værd. Det er forrykt og oldnordisk tankegang, som vi gerne vil gøre op med, lyder det.

Nævnet har længe haft fokus på skævheden, og man arbejder i øjeblikket for mere 'vejligestilling' i hovedstaden, lover Morten Kabell.

- Vi har en vedtagelse i Borgerrepræsentationen om, at der med tiden skal være 50-50 i fordelingen mellem kvinde- og mandeveje, siger han.

Ser man på de seneste år, har flere kvinder da også fået deres navn på et vejskilt. Kønsfordelingen mellem vejnavne givet siden 2005 ligger på 47 procent for kvinder og 53 procent for mænd.

Her er det nye ord for når kvinder onanerer
Her er det nye ord for når kvinder onanerer

Men når der nu er så stor forskel, burde man så ikke opkalde flere veje efter kvinder end mænd for at udligne forskellen?

- Jo det burde man. Når jeg kigger på de potentielle vejnavne, der står i vejnavnebanken i øjeblikket, er der faktisk en kønsforskel til kvindernes fordel, svarer Morten Kabell.

Hos Aarhus Kommune giver man også fortidens kvindesyn skylden for den store forskel på mande- og kvindeveje.

- Det er tankevækkende, at der er så stor forskel. Jeg ser det ikke som et stort problem, men det er noget, vi vil have fokus på fremover, siger Trine Buus Karlsen, chef for anlæg i Aarhus Kommune.

GALLERI: Så skøre er bilisterne på de danske veje
GALLERI: Så skøre er bilisterne på de danske veje

Kønsfordelingen mellem vejnavne givet siden 2005 ligger på 66,6 procent for kvinder og 33,3 procent for mænd i Aarhus - men det er ikke bevidst, forklarer Trine Buus Karlsen.

Se fordelingen mellem kvinde- og mandeveje i Aarhus her:

- Det er ikke noget, vi bevidst har gjort noget ved, men efterhånden som ligestillingen træder mere igennem afspejler det sig også i vejenes navne, lyder forklaringen fra Trine Buus Karlsen, der tilføjer:

- Jeg kan kun opfordre kvinderne til at komme ud og gøre opmærksom på sig selv. Vi vælger ikke vejnavnene ud fra køn men ud fra, hvem der har gjort noget ekstraordinært for Aarhus eller Danmark.

Og det har læserne allerede flere gode bud på. Konceptet om vejligestilling er nemlig en særdeles god kickstarter for debat. Den tidligere konservative Folketings-kandidat Mads Holger har delt nærværende historie, og det har fået hans følgere til at foreslå flere interessante vejnavne.

- En lille rundfart i Birthe Rønn Hornbechs Kanal tror jeg de fleste har savnet muligheden for. Utroligt så sexistisk samfundet er blevet, skriver en Facebook-bruger, mens en anden tørt markerer:

- Og der er flere kvinder end mænd der har født børn. Tror jeg klager...

SÅDAN GJORDE VI:
Vi har optalt alle vejnavne, som er opkaldt efter historiske personer angivet med fuldt navn. Vejnavne som 'Blichersvej' vil derfor være sorteret fra, mens 'St. St. Blichers Vej' vil tælle med. Navnene er derefter sorteret efter køn.

LÆS OGSÅ: Facebook må acceptere skøre brugernavne

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx