Af - 06/12-16 15:02

København og Roskilde vil bygge boliger til 2.500-3.500,- i huslejeKøbenhavn og Roskilde vil bygge boliger til 2.500-3.500,- i husleje

Kommunerne vil dog gerne undgå nogle krav til miljø, sikkerhed, lys og adgangsforhold til nybyggeri.

storybild

Arkivfoto fra byggeri i hjertet af København. (Billede: bax Lindhardt)

København og Roskilde Kommuner søger nu om fritagelse fra normale krav om elevator, p-pladser og ventilation for at kunne bygge boliger, som folk på kontanthjælp eller integrationsydelse har råd til at betale.

Det skriver dknyt.

De to kommuner vil gerne kunne tilbyde et antal nye boliger til en månedlig husleje på 2.500-3.000 kr. inkl. forbrug, i København dog op til 3.500 kr. Derfor søger de nu dispensation fra dele af bygningsreglementet i en frikommune-ansøgning til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Bedre boliger og lys skal få Mjølnerparken af ghettoliste
Bedre boliger og lys skal få Mjølnerparken af ghettoliste

Bygningsreglementets høje krav til miljø, sikkerhed, lys og adgangsforhold ved nybyggeri gør det nemlig svært at holde huslejen nede. En elevator koster fx op til 200.000 kr. pr. bolig, og derfor kunne de to kommuner forestille sig at få dispensation fra kravet om elevator i nybyggeri over to etager. På samme måde rummer reglementet krav om ventilation med varmegenindvinding, 1,1 meter fri plads foran køkkenbord, toilet og håndvask, lofthøjde på 2,5 meter m.v. Altsammen krav, som kan være vanskelige at tilgodese i en lille, billig lejlighed.

De to kommuner er opmærksomme på, at der er et dilemma i at lade hensyn til fx tilgængelighed og miljø vige til fordel for hensynet til efterspørgslen efter billige boliger. Derfor lægger de op til en drøftelse med ministeriet om, hvor ofte og fra hvad det vil være i orden at dispensere, så hensynene afvejes. Desuden understreger de i ansøgningen, at dispensationerne kun skal gælde et mindre antal nye boliger.

Danskernes boliger er nu 3142 milliarder kroner værd
Danskernes boliger er nu 3142 milliarder kroner værd

Kommunerne ønsker også at lade noget nybyggeri slippe for kravet om, at bygherren enten skal lave parkeringspladser eller indbetale til en parkeringsfond. Argumentet er, at mange af de potentielle beboere ikke har bil og derfor ikke brug for p-pladser. Endelig ønsker de at få lov at hæve den maksimale anskaffelsespris pr. kvadratmeter for de nye, billige boliger, skriver dk.nyt.

I ansøgningen tages forbehold for, at forsøget endnu ikke er godkendt politisk i henholdsvis byråd og borgerrepræsentation i Roskilde og København.

Priser på huse og ejerlejligheder er faldet
Priser på huse og ejerlejligheder er faldet

Ansøgningen er en af flere fra det frikommunenetværk, som handler om flere billige boliger. De andre kommuner i netværket - Aarhus, Randers, Høje-Taastrup og Favrskov - indgår i andre ansøgninger om blandt andet forsøg med deleboliger, midlertidige huslejetilskud og midlertidige lejekontrakter.

LÆS OGSÅ: Økonom: Rækkehuse og lejligheder får bedre ejendomsvurderinger

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Popstjerne skrev om Andreas og...
bt.dk
Solgt i hele landet: Spis ikke denne...
bt.dk
19-årige Daniel deltog i druk og...
bt.dk
Forsker: Disse jobs forsvinder i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx