Af - 26/01-16 08:35

To partier vil have højere skat i København: Så meget vil de hæve denTo partier vil have højere skat i København: Så meget vil de hæve den

Budgetterne skal også hænge sammen i Københavns Kommune, og derfor foreslår to partier nu, at man hæver kommuneskatten.

storybild

(Billede: Polfoto/Daugaard Jens Henrik)

Det kan godt være. at debatten på landsplan handler om skattelettelser, men i København kommer den nok til at handle om det omvendte i det næste stykke tid.

De to venstrefløjspartier SF og Enhedslisten foreslår nemlig, at kommunen hæver skatten for at få budgettet til at hænge sammen. Det fortæller sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen fra SF til Information.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

- Når regeringen har dikteret minusvækst i kommunerne, så står vi med et politisk valg: Skal vi skære benhårdt i velfærden – for det vil vi komme til at skulle gøre – eller skal vi vælge noget andet, nemlig dels at annullere nogle af de senere års erhvervsskattelettelser og dels at hæve skatten en smule for den almindelige københavner, siger hun.

SF's forslag, der støttes af Enhedslisten, går på, at kommuneskatten hæves med 0,3 procentpoint fra de nuværende 23,8. Det vil årligt give 270 millioner kroner i kommunekassen - svarende til mere end en milliard over en fireårig periode.

I den periode skal Københavns Kommune spare 2,2 milliarder kroner, hvoraf den ene milliard kommer fra regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, der går ud på, at kommunerne skal spare en procent på budgettet om året.

Kåring: Derfor er København verdens bedste by
Kåring: Derfor er København verdens bedste by

Overborgmester Frank Jensen (S) er enig i, at det vil "skade kernevelfærden", hvis kommunen skal finde en milliard over de næste fire år omprioriterings­bidraget. Men han mener ikke, at skattestigninger er løsningen.

- Vi skal i de kommende dage netop diskutere, hvordan vi bedst muligt får sikret, at der ikke bliver færre hænder til at passe vores børn og gamle, siger overborgmesteren til Information.

- Det er det, jeg vil kæmpe for, og som jeg er helt sikker på, at vi politisk kan finde en løsning på – uden at de københavnske skatteborgere skal betale en højere kommuneskat, siger Frank Jensen.

Sådan skal Tour de France lokkes til Danmark
Sådan skal Tour de France lokkes til Danmark

Frank Jensen pointerer desuden, at kommunerne samlet set ikke må indkræve mere skat i år, end de gjorde sidste år, hvilket Kommunernes Landsforening har aftalt med regeringen i forlængelse af skattestoppet.

Det er også det, der får kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch til at kalde SF’s og Enhedslistens forslag for urealistisk.

- Der er ikke noget til hinder for, at Københavns Kommune hæver skatten. Problemet er bare, at man også skal overbevise temmelig mange andre kommuner om, at det er en god idé, at de til gengæld så sætter skatten ned. Og det er ikke særlig realistisk, siger han til Information.

Nu kommer der musik i ambulancerne
Nu kommer der musik i ambulancerne

LÆS OGSÅ: Eurovision: Regionens støtte kan være ulovlig

LÆS OGSÅ: Anklager kræver over 200 millioner i bøde for hvidvaskning

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx