Af - 17/02-14 11:34; Opdateret: 17/02-14 15:13

Københavneres forbrug stiger mindstKøbenhavneres forbrug stiger mindst

Forbruget i hovedstaden er steget markant mindre end i resten af landet. Priserne på københavneres yndlingsvarer er nemlig ikke steget lige så meget som resten af danskernes yndlingsvarer.

storybild

(Billede: Polfoto)

Når benzin og cigaretter bliver dyrere rammer det hårdere i sjællandske provinsområder og i Nordjylland end i hovedstaden.

En opgørelse, Nykredit har foretaget for Politiken på baggrund af tal fra Danmarks Statistik viser, at københavneres forbrugsudgifter er vokset med fire procent fra 2009 til 2013, imens de er steget mellem 7,6 og 11 procent i landets andre regioner.

- Hvor du bor, bestemmer, hvad du putter i indkøbskurven og dermed, hvad du skal betale, siger forbrugerøkomon fra Nykredit Johan Juul-Jensen.

Kort: Her kan du slukke tørsten gratis
Kort: Her kan du slukke tørsten gratis

I landlige områder bruger man ofte mere benzin, fordi afstandene er længere end i byen, hvor der også er S-tog. Derfor påvirker det meget, at prisen på benzin siden 2009 er steget cirka 40 procent.

Få hjælp til at leve billigt i København – på Facebook
Få hjælp til at leve billigt i København – på Facebook

Opgørelsen viser, at rygning i højere grad er på tilbagetog i storbyen end andre steder i landet.

Ifølge ekspert i forbrugeradfærd Søren Askegaard fra Endhed for forbrugerstudier ved Syddansk Universitet hænger det sammen med, at der er stor forskel på, hvem der bor i storbyen og på landet.

- I Storkøbenhavn og Nordsjælland har du en meget højt uddannet del af befolkningen. Man ved, lavere socialklasser ryger mere, og de er overrepræsenteret på landet, siger han.

Gourmetkæde fyrer chef på grund af sure smileys
Gourmetkæde fyrer chef på grund af sure smileys

I Coop har man erfaret, at efterspørgsel på varer handler om, at områder med høj uddannelse oftest er først med på nye trends. For eksempel storsælger skyr i København.

- Når en trend begynder, starter den i København, hvorefter den går til Nordsjælland og Aarhus. Derfra siver den til resten af landet. siger Lars Aarup, der er Coops analysechef.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fem danskere fortæller: Jeg var utro...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
'Badehotellet' mister sin stjerne: Nu...
bt.dk
Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx