Af - 21/01-15 14:48; Opdateret: 21/01-15 15:23

FØR OG EFTER: Se Københavns vilde forandringFØR OG EFTER: Se Københavns vilde forandring

I et nyt interaktivt fotoarkiv kan du se, hvordan byen har udviklet sig fra hestevognstrafik og brostensgader til i dag, hvor bilerne fræser forbi nye, høje byggerier.

Børsen set fra Holmsens Bro. Foto 1894: Københavns Museum. Foto 2014: Mads Neuhard. Se flere før- og nu-billeder længere nede i artiklen.

Store træbåde med høje master ligger fint til kaj foran Børsen og en trafikfri gade, mens de i næste nu er pist væk og kajen skærmet af med et beskyttende rækværk. I et nyt interaktivt billedarkiv hos Københavns Stadsarkiv kan du se, hvordan udsigten fra Holmens Bro har forandret sig fra 1894 til 2014.

Arkivet har opdateret en række historiske billeder med nye fotos taget fra nøjagtig samme placering, så byens udvikling kan tydeligt kan ses på hver enkelt brosten, butiksskilt og gadelygte.

Historisk graffitimur forsvinder: Evolutionen tilintetgøres
Historisk graffitimur forsvinder: Evolutionen tilintetgøres

- Det er fascinerende at se fortiden lige om hjørnet og se fortid og nutid glide ind over hinanden. Det har vist sig, at rigtig mange andre også synes, det er fascinerende. Vi lagde billederne på den 11. januar og i mandags havde vi allerede haft 90.000 besøgende. Det har været tæt på at lægge sitet ned, fortæller webredaktør på Københavns Stadsarkiv Signe Trolle Gronemann.

Det er afdelingsleder Mads Neuhard, der har været ude med kameraet for at få nutidsbillederne i kassen, og det har været sjovt men langtfra let, da det nye billede skal tages fra nøjagtig samme sted som originalen for at man kan trække før- og nu-effekten hen over billedet.

Kina køber historisk ejendom i København
Kina køber historisk ejendom i København

- Ofte er det gamle billede taget fra et sted, hvor der nu er cykelsti eller vejbane. Så det har været noget med at kaste sig ud med kameraet, når der har været grønt lys og skynde sig tilbage igen og måle, om alle vinkler er rigtige, siger han og forklarer, at denne form for billeder som regel laves med stativ og nøje opmålinger, men at det ikke er muligt i den travle københavnertrafik. Derfor er alle fotos lavet med håndholdt kamera.

- Mange billeder er kommet i kassen, men ligeså mange blev aldrig gode. Jeg har været det samme sted ved Assistens Kirkegård fem gange og er alle gange kommet hjem med cirka 80 billeder, men der er stadig ingen af dem, der kan bruges. Så det lykkes bestemt ikke altid, fortæller han og tilføjer, at han og Signe Trolle Gronemann planlægger en ‘anden halvleg’ med flere billeder til foråret, når lyset over byen er bedre.

Byvandring hitter i København
Byvandring hitter i København

Se flere før- og nu-billeder hos Københavns Stadsarkiv.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx