Af - 30/04-15 08:39; Opdateret: 30/04-15 14:33

Politisk flertal vil hjælpe senior-bandemedlemmerPolitisk flertal vil hjælpe senior-bandemedlemmer

Københavns Kommune udvider sit exitprogram, så også bandemedlemmer over 25 år nu kan få hjælp.

storybild

Både banden Loyal To Familia og rockergruppen Hells Angeles huserer i København. (Billede: Polfoto)

'Du er for gammel.'

Sådan har beskeden lydt i årevis, når rockere- og bandemedlemmer over 25 år har henvendt sig til kommunens exit-program for at få hjælp til at slippe ud af deres kriminelle løbebane.

Mange forlader bander og rockergrupper
Mange forlader bander og rockergrupper

Siden 2010 har exit-programmet kun været målrettet de 18 til 25-årige i kommunen. Men nu vil et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten droppe aldersloftet, når borgerepræsentationen mødes torsdag.

- Alderen skal ikke være afgørende for, om man kan få hjælp. Det handler jo om, at vi får de mennesker ud af deres kriminelle miljø, siger Enhedslistens socialordfører, Anne Mette Omø Carlsen.

Ifølge exit-programmets erfaringer har hver tiende, der gennem tiden har henvendt sig, været ældre end 25 år.

- Der har været nogle professionelle vurderinger af, at det nok var den yngre målgruppe, der var mest klar til at kunne tage imod det her exit-program. Og nu viser der sig så noget andet. Derfor hæver vi barren, siger SF's socialordfører, Ayfer Baykal.

Politiet fængsler færre rockere og bandefolk
Politiet fængsler færre rockere og bandefolk

Modenhed er afgørende
Ifølge Joy Torpdahl, der er områdechef for kommunens exit-program, spiller alder og modenhed en stor rolle, når seniorbandemedlemmer beder kommunen om hjælp.

- Dels har de måske fået dannet sig en familie og fået børn, og det spiller en stor rolle i forhold til at foretage livsforandringer, siger Joy Torpdahl.

- Noget andet, der spiller ind, er, at jo ældre de bliver, des mere pressede bliver de af de nye opadkomne alfa-hanner, der gerne vil overtage styringen. De kommer under mere og mere pres og har mindre energi til at tage alle de der interne kampe, tilføjer hun.

Fængsler adskiller ikke længere stridende bander
Fængsler adskiller ikke længere stridende bander

Professor på Aalborg Universitet, Michael Hviid Jacobsen, der har specialiseret sig rocker-og bandemiljøet, mener, at den modenhed, der følger med alderen, skaber en større succesrate for seniorbandemedlemmer i et exitforløb.

- Så det er helt fornuftigt at udvide aldersgrænsen for, hvornår man kan indgå i et exitprogram, siger han og pointerer, at gennemsnitsalderen er relativ høj blandt mange bandekriminelle - heriblandt særligt rockerne.

- Det er en del år siden, at bandekrigen blussede op, og derfor er der selvfølgelig også en gruppe medlemmer, der i dag ikke længere er i teenageårene eller i starten af tyverne, siger han.

Siden 2010 og frem til 2014 har i alt 80 rockere- og bandemedlemmer mellem 18 og 25 år har gennemgået et forløb i Københavns Kommunes exitprogram.

LÆS OGSÅ: Avis: Bander fungerer som Sharia-tæskehold i danske boligområder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx